Kindred av Octavia E. Butler

Dana, a modern black woman, is celebrating her twenty-sixth birthday with her new husband when she is snatched abruptly from her home in California and transported to the antebellum South. Rufus, the white son of a plantation owner, is drowning, and Dana has been summoned to save him. Dana is drawn back repeatedly through time to the slave quarters, and each time the stay grows longer, more arduous, and more dangerous until it is uncertain whether or not Dana’s life will end, long before it has a chance to begin. (från förlaget)

Kindred kom ut första gången 1979. När jag började läsa boken trodde jag att den var ny. Jag hade inte läst så mycket om den utan utan bara sett den på någon lista. Först när jag läste det efterord som var i min upplaga insåg jag att den var så gammal och att den var nydanande när den kom ut då det var första gången en svart kvinna skrev science fiction.

Som framgår av sammanfattningen reser huvudpersonen Dana tillbaka i tiden från nutidens USA för att rädda livet på en vit pojke som levde i slaveriets USA. Hon är svart och får uppleva hur det är att leva som slav. Hon försöker hävda sig själv som en fri kvinna, men har ju inga papper som visar det. Det som framför allt skrämmer i berättelsen är inte (bara) våldet mot slavarna, utan den totala rättslösheten. Det finns inget system som bevakar de svartas rättigheter. Även om du är fri, kanske har blivit frigiven tidigare, finns inget intresse hos den vita makten att bevaka det. Vem som helst kan i praktiken riva sönder dina papper och ta dig som slav.

Jag gillar verkligen författarens grepp, att beskriva slaveriet inifrån men med en modern utomståendes ögon. I inledningen av berättelsen undrade jag lite hur författaren skulle förklara själva tidsresorna, men vi får ingen förklaring och det är jag nöjd med. Det är inte det som är det centrala i berättelsen. Jag stör mig inte ens på att huvudpersonen själv inte verkar ifrågasätta vad som händer.

Jag tyckte om att karaktärerna inte ”bara” är vita eller svarta, onda eller goda. Det är inte så enkelt. Det finns ett mönster som vi omedvetet anpassar oss till och som är svårt att bryta.

Boken får betyget en stark fyra av mig.

Beacon press (284 sidor), verkar inte finnas på svenska.

En tanke på “Kindred av Octavia E. Butler”

  1. Hej,

    finns numera på svenska som Tidens länkar. Det kanske ni visste men nu annars…

    Vh Mats/Linköping

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: