Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld

Liz skriver för ett livsstilsmagasin och bor tillsammans med sin yogande syster Jane i New York. Men när deras far får hälsoproblem återvänder de till barndomshemmet i Cincinnati, och finner det stora Tudor-huset förfallet, och resten av familjen i en förvirrad röra. De yngsta systrarna Kitty och Lydia bryr sig mer om sina CrossFit-pass och Paleo-dieter än att skaffa jobb, och mellansystern Mary håller som bäst på med sin tredje magisterexamen och lämnar knappt sitt rum, med undantag för de mystiska tisdagsutflykterna som hon inte vill diskutera med någon. Mrs Bennet är lika neurotisk och påfrestande som alltid och försöker desperat hitta en lämplig giftaskandidat till Jane, vars fyrtioårsdag är i snabbt annalkande.

Så gör Chip Bingley, den nyinflyttade snygge läkaren som varit med i senaste säsongen av dokusåpan Singel söker kärleken, entré. Chip fattar genast tycke för Jane, medan Liz inte alls finner kirurgen Fitzwilliam Darcy lika charmerande. Spelet kan börja. (från Goodreads)

Stolthet och fördom av Jane Austen är en av mina favoritböcker. Jag har läst den många gånger och dessutom sett hela BBC-serien minst fyra gånger. Jag borde ha vetat bättre än att ge mig på en, som det står på baksidan av boken, modern version av Jane Austens klassiker.

Det är inte första gången jag gör samma misstag. Jag har tidigare läst en fortsättning på boken, som jag nu inte kommer ihåg namnet på, samt Huset Longbourn, samma berättelse fast från tjänarnas perspektiv. Jag har dessutom läst Pride and Prejudice and Zombies… Ingen av dessa böcker var jag förtjust i alls.

Curtis Sittenfeld försöker i den här boken förflytta hela berättelsen till tvåtusentalet med dokusåpor, dieter, transpersoner och romantik via sms. Jag är säkert alldeles för vardaglig och tråkig för det känns bara för mycket. Visst kan en del av det bli lite igenkännande, men inte särskilt mycket. Ju länge jag läser desto mindre känner jag för någon av personerna.

Hade jag inte läst Stolthet och fördom tidigare hade jag nog inte läst klart. Det är alltför tramsigt och fånigt för min smak. Nu blir jag ändå nyfiken på hur Sittenfeld ska lyckas klara upp alla förvecklingar i slutändan. Den största behållningen för min del blir därför jämförelsen med den tidigare berättelsen. Mitt betyg blir en svag tvåa.

Wahlström & Widstrand (460 sidor)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: