The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap) av Mary Ann Shaffer och Annie Barrows

Januari 1946: London är på väg att återhämta sig efter kriget och författaren Juliet Ashton funderar över sin nästa bok. Så får hon en dag ett brev från en man hon aldrig träffat, Dawsay Adams från ön Guernsey i Engelska kanalen som under kriget varit ockuperad av nazisterna. Adams har hittat Juliets namn på försättsbladet till en bok av Charles Lamb och nu undrar han om hon känner till fler böcker av samme författare.

Juliet och Dawsey Adams börjar brevväxla. Han berättar om öns läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap, och snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas så av deras öden och berättelser om livet på ön att hon bestämmer sig för att åka dit. En resa som kommer att förändra hennes liv. (från förlaget)

Vilken ofattbar titel på en bok! Om inte den titeln får en att bli nyfiken på boken vet jag inte vad som skulle göra det. Jag har hört talas om den här boken i flera år, men som alltid hamnar vissa böcker i bakgrunden när andra armbågar sig fram. Till slut bestämde jag mig för att nu var det dags!

Den började lite långsamt. Jag visste inte så mycket om handlingen och hade inte förstått att den utgjordes enbart av brev. Efter ett tiotal sidor av brev var jag faktiskt tvungen att hoppa lite framåt för att se om det verkligen bara skulle vara brev och det skulle det! Då var jag på väg att ge upp för jag brukar inte gilla böcker som består till stor del av brev eller dagboksanteckningar. Det var svårt att komma in i den, eftersom man inte får någon riktig introduktion till handlingen eller till någon av karaktärerna.

Men jag fortsatte och det är jag glad för. Den fortsätter långsamt, men man lär alltmer känna karaktärerna och får en tydligare bild av vart det är på väg. Det är på många sätt en både sorglig och rolig bok, på det där lite lågmälda sättet, med varken direkt tårar eller skratt.

Efter ett hundratal sidor gav min läsplatta upp och då blev jag riktigt irriterad för nu ville jag verkligen veta vad som skulle hända med Juliet, Dawsey, Kit, Sidney och alla de andra. Efter ett garantiutbyte kunde jag fortsätta och läste andra halvan nästan i en sittning. Det är ingen lång bok och slutet var kanske lite väl tillrättalagt, men ändå, jag har tänkt mycket på den efteråt. Och det är bra betyg!

Boken får betyget fyra av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: