The Last Romantics av Tara Conklin

When the renowned poet Fiona Skinner is asked about the inspiration behind her iconic work, The Love Poem, she tells her audience a story about her family and a betrayal that reverberates through time.

It begins in a big yellow house, with a funeral, an iron poker, and a brief variation forever known as the Pause: a free and feral summer in a middle-class Connecticut town. Caught between the predictable life they once led and an uncertain future that stretches before them, the Skinner siblings—fierce Renee, sensitive Caroline, golden-boy Joe and watchful Fiona—emerge from the Pause staunchly loyal and deeply connected.  Two decades later, the siblings find themselves once again confronted with a family crisis that tests the strength of these bonds and forces them to question the life choices they’ve made and to ask what, exactly, they are willing to do for love. 

A sweeping yet intimate epic about one American family, The Last Romantics is an unforgettable exploration of the ties that bind us together, the responsibilities we embrace and the duties we resent, and how we can lose—and sometimes rescue—the ones we love. A novel that pierces the heart and lingers in the mind, it is also a beautiful meditation on the power of stories—how they guide us through difficult times, help us understand the past, and point the way toward our future. (från Goodreads)

Den yngsta dottern i en familj med tre döttrar och en son berättar sitt livs historia. Som femåring förlorar hon sin far och modern förlorar då helt fotfästet i livet. Barnen får i flera års tid klara sig själva och det påverkar dem på olika sätt under resten av livet. Berättaren gör nedslag lite då och då under deras vuxna liv och berättar om små och stora händelser med fokus på syskonens relation till varandra.

Det är en mycket fin berättelse om syskonskap, föräldraskap, kärlek, sorg och kris. Den sveper över många årtionden men känns inte, bortsett från precis mot slutet, forcerad. Snarare är det en bok full av detaljer och beskrivningar. Jag tappar aldrig intresset för någon av syskonen och hade gärna sett att boken varit dubbelt så lång. Men det är också en av mina få invändningar mot boken, att det mot slutet känns som att författaren inte riktigt kan överge sina karaktärer utan vill berätta allt om resten av deras liv på bara ett tiotal sidor. Det hade jag klarat mig utan.

En annan mindre invändning mot boken är att jag inte tycker att framtidsperspektivet behövdes. Själva utgångspunkten i boken är att Fiona någon gång i en dystopisk framtid ser tillbaka på sitt liv och berättar om det. För mig var det perspektivet överflödigt, det fanns ingen direkt koppling till hennes tidigare liv annat än att det gav henne en anledning att berätta sitt livs historia.

Sammantaget tyckte jag att det här var en riktigt bra bok. Jag lyssnade på den på engelska (den verkar inte finnas översatt till svenska) och blev riktigt sugen på att läsa författarens tidigare bok, The House Girl.

Boken får betyget fyra av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: