My Sister, the Serial Killer (Min syster, seriemördaren) av Oyinkan Braithwaite

När Korede hastigt måste lämna sin framdukade middag efter ett uppskakande telefonsamtal från sin syster, Ayoola, vet hon vad som väntas av henne: blekmedel, gummihandskar och nerver av stål.

För tredje gången har Ayoola gjort sig av med en pojkvän under parollen ”självförsvar”, och för tredje gången måste Korede städa upp röran efter sin dödsbringande lillasyster. Korede vet att hon borde gå till polisen, inte minst för att bevara resten av Nigerias manliga befolkning, men hon älskar sin syster och blod är tjockare än vatten … Åtminstone fram till den dag då Ayoola börjar dejta en läkare på det sjukhus där Korede arbetar som sjuksyster. Och inte vilken läkare som helst, utan den man Korede varit kär i ända sedan de först träffades. Hon är inte villig att låta honom möta döden genom en kniv i ryggen – men att rädda honom skulle innebära att hon måste offra sin syster …

Min syster, seriemördaren är en vass thriller som trots sin svarta humor har en hård kärna – en bok om moraliska dilemman, våld, trauman och familjerelationer. Samtidigt är det en hyllning till systerskap och lojalitet. (från förlaget)

"Ayoola summons me with these words - Korede, I killed him.
I had hoped I would never hear those words again."

Vilken fantastisk titel på en bok! Och vilket omslag! Det är helt klart årets mest originella titel och kanske mest originella innehåll också. Jag tyckte det här var en riktigt bra bok. På något sätt lyckas författaren täcka in många olika ämnen – könsroller, våld i hemmet, kärlek – på ett sätt som är både mörkt och olycksbådande men också humoristiskt. Det är ingen thriller, vi vet ju redan från början vad Ayoola gjort och boken handlar egentligen inte om morden. Det är snarare en bok som handlar om förhållandet mellan de två systrarna, den vackra och den alldagliga, den slarviga och den ansvarstagande, den av mamman älskade och den ouppskattade. Genomgående i boken känner man tydligt den frustration som Korede känner när hon inte kan kontrollera vad Ayoola ska göra härnäst.

Boken är ganska kort med väldigt korta kapitel. Den går snabbt att läsa och det är svårt att tappa intresset. Den får en väldigt stark fyra av mig. Det här var hennes debutbok tror jag och jag kommer definitivt att hålla utkik efter hennes nästa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: