Everything I Never Told You av Celeste Ng

Lydia is dead. But they don’t know this yet.

So begins this exquisite novel about a Chinese American family living in 1970s small-town Ohio. Lydia is the favorite child of Marilyn and James Lee, and her parents are determined that she will fulfill the dreams they were unable to pursue. But when Lydia’s body is found in the local lake, the delicate balancing act that has been keeping the Lee family together is destroyed, tumbling them into chaos. 

A profoundly moving story of family, secrets, and longing, Everything I Never Told You is both a gripping page-turner and a sensitive family portrait, uncovering the ways in which mothers and daughters, fathers and sons, and husbands and wives struggle, all their lives, to understand one another. (från Goodreads)

Jag lyssnade på denna som ljudbok på engelska. Inläsningen var fantastisk och bidrog till att jag tyckte det här var riktigt bra.

Lydia är äldsta dotter till James och Marilyn. Båda projicerar de sina drömmar om det liv de själva aldrig fick på henne. När Lydia hittas död hamnar hela familjen i kris och fasaden rämnar. Sakta men säkert får vi som läsare veta sanningen bakom fasaden. Det är inget stort avslöjande, ingen aha-upplevelse, utan bara en sakta växande känsla av hur kunde allt gå så fel. Boken är otroligt sorglig, men på ett stillsamt, nära sätt.

Som förälder kan man identifiera sig. Vi vill väl alla det som är bäst för våra barn, i någon mån ge dem vad vi själva kanske inte fått, eller vad vi själva kanske hade önskat. Vi ser de misstag barnen kanske kan göra och vill förhindra det. Det är mänskligt och många gånger inte så fel heller. Men här blir det så tydligt att trots att James och Marilyn vill Lydias bästa blir deras omsorg missriktad och deras förväntningar alldeles för höga. Det är en otroligt sorglig bok.

Den här boken fick betyget fem av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: