The Green Mile (Den gröna milen) av Stephen King

På delstatsfängelset i Cold Mountain, i det cellblock som kallas Den gröna milen, väntar samvetslösa mördare på att dö fastspända i Gamla Gnisten, den elektriska stolen. De bevakas av härdade fängelsevakter som har sett sin beskärda del av brutalitet och omänsklighet. Men när fången John Coffey, dömd att dö för våldtäkt och mord på två minderåriga flickor, anländer på Den gröna milen förändras allt. John Coffey är stor som en jätte men beter sig som ett barn och snart frågar sig medfångar och fängelsevakter om han är en djävul i människohamn eller någonting helt annat? När vaktchefen Paul Edgecomb blir vittne till Coffeys magiska förmågor börjar han tvivla på fångens skuld … (från förlaget)

Boken publicerades ursprungligen som en serie på sex böcker/avsnitt. Jag lyssnade på den som ljudbok och avsnitten markerades genom långa pauser (som först gjorde att jag trodde att det blivit något fel på Storytel…). Det har gjort att det blir en del upprepningar för att binda ihop och återge vad som tidigare hänt. Å andra sidan tycker jag att Stephen King använder upprepningar även i sina andra böcker just som en del i sitt berättande. Därför blev det inte störande här.

Stephen King är en mästare på att bygga upp stämningen och mejsla ut karaktärer som samtidigt känns både verkliga och helt otroliga. Jag fick en väldigt stark känsla för alla huvudkaraktärerna och efter alla timmar (14!) vi tillbringade tillsammans kändes de nästan som mina vänner.

Man förstår ganska tidigt hur det kommer att gå, till skillnad från många andra av Stephen Kings böcker, men det gör inget för det här är inte direkt någon skräck- eller fantasyroman. Visst finns det övernaturliga inslag och visst är själva premissen obehaglig, men det är framför allt en karaktärsroman. Det är personerna som är viktiga, inte handlingen.

Jag lyssnade på engelska och uppläsaren Frank Muller gjorde ett riktigt bra jobb. Först störde jag mig lite på det sätt han läste dialogen, men efter ett tag tyckte jag att det tillförde ganska mycket till upplevelsen.

Boken fick betyget fem av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: