Hjärnstark – den korta versionen av Anders Hansen

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.

Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.

I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa. (från Goodreads)

Jag började läsa Hjärnstark när den först kom ut för några år sedan. Redan då var den ju väldigt omtalad. Men jag gav upp efter ett hundratal sidor eftersom den var så otroligt tjatig och upprepande. Det kändes som att samma sak sades om och om igen. När jag såg att den kommit i kortversion på Storytel lyssnade jag på den numera 1 timme och 15 minuter långa boken.

Budskapet är enkelt: motion är bra för din hjärna. Jag tror på det och det behövs ju egentligen inte mer än det. Men ibland behöver man lite extra motivation för att faktiskt röra på sig även om man vet att det är bra. Kortversionen innehåller inte alla studier och undersökningar som den riktiga boken hänvisar till och är man inte intresserad av det vetenskapliga är den här kortare versionen fullt tillräcklig som motivation.

En tanke på “Hjärnstark – den korta versionen av Anders Hansen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: