Commonwealth av Ann Patchett

One Sunday afternoon in Southern California, Bert Cousins shows up at Franny Keating’s christening party uninvited. Before evening falls, he has kissed Franny’s mother, Beverly—thus setting in motion the dissolution of their marriages and the joining of two families.

Spanning five decades, Commonwealth explores how this chance encounter reverberates through the lives of the four parents and six children involved. Spending summers together in Virginia, the Keating and Cousins children forge a lasting bond that is based on a shared disillusionment with their parents and the strange and genuine affection that grows up between them.

When, in her twenties, Franny begins an affair with the legendary author Leon Posen and tells him about her family, the story of her siblings is no longer hers to control. Their childhood becomes the basis for his wildly successful book, ultimately forcing them to come to terms with their losses, their guilt, and the deeply loyal connection they feel for one another.

Ann Patchett är en författare som man hör talas om lite då och då, särskilt om man läser amerikanska bokbloggar. Hon har enligt Wikipedia gett ut 14 böcker sedan 1992, vilket man ju får säga är ganska många. Hon fick både the Orange Prize och the Pen/Faulkner Award för sin bok Bel Canto år 2002. De flesta av hennes böcker finns inte översatta till svenska.

I slutet av förra året läste jag hennes då nya bok The Dutch House, som jag tyckte var riktigt bra. Jag har hört att ljudboken, inläst av Tom Hanks, också ska vara riktigt bra. Eftersom jag verkligen tyckte om The Dutch House ville jag genast läsa något mer av Ann Patchett och valet föll på denna, som inte verkar ha kommit ut på svenska.

Bert träffar av en slump på Beverly på ett dop och blir förälskad trots att båda har familjer på varsitt håll. Utan att man riktigt får klart för sig hur bryter båda upp och flyttar med Beverlys två barn till en annan delstat. Berättelsen följer sedan huvudsakligen parets barn från deras respektive första äktenskap genom livet.

Jag tycker berättelsen är spretig. Det är många märkliga omständigheter och jag har svårt att förstå att så mycket fokus läggs på vissa händelser. Tydligen ska boken gå ut på att en händelse, ett sammanträffande, kan påverka så mycket i hela livet. Ja, och så är det ju, men det känns som att väldigt mycket vikt läggs vid att det skulle vara så konstigt… Vilket jag inte tycker det är, det är mycket som är ett sammanträffande i livet.

Jag tror inte jag riktigt förstod den här bokens storhet. The Dutch House hade ett fantastiskt målande språk med rikligt utmejslade karaktärer som jag verkligen lärde känna. Den här har varken det fantastiska språket eller karaktärerna.

Boken fick en svag trea i betyg av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: