Lite död runt ögonen av David Ärlemalm

En gripande bladvändare från Stockholms skuggsida, en kärlekshistoria mellan två föräldrar, en levande och en död, och deras barn. När Sofia dör av en överdos lämnar Arto livet som missbrukare för att försöka skapa en tillvaro för sig själv och dottern Bodil. Då han anklagas för att sälja droger och får sparken från den skola där han arbetar i köket, pressas han att ordna pengar på de sätt han känner sedan gammalt. Under senhöstens nätter tvingas Arto allt längre in i en värld av lögner, brott och våld när han försöker rädda sig själv och sin dotter. ”Lite död runt ögonen” är en rå och ömsint skildring av ett Stockholm som vi sällan får läsa om.

Det här är en kort och intensiv berättelse om Arto, som försöker vara en så bra pappa som möjligt till lilla Bodil efter att hennes mamma dör, men samtidigt har svårt att klara hela sin tillvaro. Det är många teman – föräldraskap, utanförskap, missbruk, kriminalitet m.m. – och det är ärligt talat lite för mycket bladvändande över det. Dock är det välskrivet och bitvis mycket spännande.

Det är oerhört frustrerande att sitta bredvid när Arto begår misstag efter misstag. Jag vill bara ruska om honom och förklara att det där du är på väg att göra, det kommer att kosta dig. Den invändning jag har mot boken är att den är för kort. Eller egentligen inte för kort, utan den försöker täcka in för mycket i en för kort berättelse. Jag hade önskat att karaktärerna utvecklades mer, kanske på bekostnad av en del av alla händelser. När boken är slut vet jag hur det gick, men jag känner egentligen ingen av karaktärerna.

Boken får betyget stark trea av mig. Jag kommer dock att hålla utkik efter nästa bok av den här debutanten, för jag tror att det kan bli riktigt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: