Tisdagstrion vecka 17

Ugglan & Boken anordnar Tisdagstrion, en utmaning att tipsa varandra om tre böcker runt ett visst tema. Den här veckan är temat Favoriter från de tre författare jag äger flest böcker av.

Nu måste jag nog förklara att jag nyligen gjorde mig av med i princip alla böcker jag ägde. Jag har även tidigare gjort stora utrensningar. Jag förstår att många aldrig skulle få för sig att göra något liknande, men för mig är det ingen stor grej. Den här gången handlade det mest om utrymme – jag flyttade till mycket mindre. Jag skänker bort böckerna, antingen till någon som vill ha dem eller till second hand. Jag skulle ha svårt att direkt slänga. Men jag känner inget stort behov av att äga böcker faktiskt. Läsupplevelsen är det viktiga för mig.

Trots detta hittar förstås nya böcker snabbt hem till mig… Jag kommer aldrig ha ett hem utan böcker. Men de flesta böcker i mitt hem just nu är olästa böcker. Och de flesta är inte från någon särskild favoritförfattare. Men jag hittade i alla fall tre författare som jag äger mer än en bok av. Här kommer mina tips:

Stephen King: En författare som jag hittat först på senare år och som jag nu är mycket förtjust i. Favoriterna är Pestens tid och 11.22.63. Möjligen tycker jag snäppet bättre om 11.22.63, men det kan bero på att det var den första bok jag läste när jag hittade tillbaka till Stephen King.

Gitta Sereny: Under en period läste jag en hel del faktaböcker och jag är alltid fascinerad av författare som uppenbarligen gör otroligt mycket research för sina böcker. Gitta Sereny skrev främst skildringar från Nazityskland och hennes mastodontverk Albert Speer och sanningen är resultatet av otaliga intervjuer med denne Nazityskands arkitekt.

Tana French: Hon är nog mest känd för sin serie om polisen i Dublin som inleds med den rosade debuten Till skogs. Jag tycker dock bäst om den fristående romanen The Witch Elm (Det svarta trädet).

24 reaktioner till “Tisdagstrion vecka 17”

  1. Hon har också skrivit en bok om Franz Stangl, kommendant i Auschwitz, som heter Vid avgrunden. Det är förstås väldigt jobbigt att läsa, men viktigt!

   Gilla

 1. Jag rensar också emellanåt. När jag var yngre ville jag spara allt, men nu har jag inte lika svårt alla att göra mig av med böcker. Vissa skulle jag däremot aldrig rensa ut 🙂 Tack för dina tips!

  Gilla

 2. Stephen King är min husgud 😁 Kul att se att han förekommer på andras listor också. Tana French har jag också läst, men bara Dublin-serien. Dock finns Det svarta trädet i olästahögen.

  Gilla

  1. Nej, jag läste den rätt snabbt, eller i ett svep under några få dagar, och jag tror att den tjänade på det för mig, jag kom liksom in i ett flow.

   Gilla

 3. Har läst några böcker av King och favoriten än så länge är DET. Av Tana French har jag läst just den boken du nämner. Den var riktigt spännande.

  Gilla

  1. Jag har inte läst Det än, men min dotter håller just nu på att lyssna på den 44 timmar långa ljudboken. Så jag kommer nog läsa den ganska snart så vi kan diskutera.

   Gilla

 4. Stephen King och Gitta Sereny, två favoriter, läst båda böckerna du nämner för dessa. Känner f.ö. igen mig själv i det där med stora utrensningar av böcker, på pricken. 😉

  Gilla

  1. Ja visst är de bra! Jag blev riktigt sugen på att läsa om Albert Speer-boken. Med tanke på hur lång den är blir det ju lite av ett projekt…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: