Ut ur skuggorna av G.R. Halliday

Från förlaget: Sextonårige Robert Wright kommer hem sent en kväll och efter att ha bytt några korta ord med sin pappa går han upp på sitt rum och lägger sig. Dagen därpå hittas han död på en ödslig åker i det skotska höglandet, med en rad djupa jack över ryggen och överkroppen egendomligt framåtlutad – som i bön. 

Kriminalkommissarie Monica Kennedy är tidigt på plats och redan när hon ser den sargade kroppen grips hon av en kuslig föraning om att hon här har att göra med en mördare som inte skördat sitt sista offer. Hon anar det värsta, men det finns samtidigt inget som kunnat förbereda henne på den vecka som väntar

Parallellt med att Monica och hennes kollegor gör nya chockerande upptäckter försöker socialarbetaren Michael Bach desperat spåra upp en försvunnen klient. Den sjuttonårige Nichol Morgan har inte setts till på sju dagar och allt han lämnat efter sig är ett kryptiskt SMS. Och när Michael själv dras in i utredningen av mordet på Robert Wright blir han mer och mer övertygad om att Nichol gått samma öde till mötes.

Det här är Hallidays debutbok och på omslaget står det att boken är ”ett måste för fans av Peter May & Ann Cleeves”. Jag har ju nyligen läst en bok av Ann Cleeves och två böcker av Peter May. Likheten ska väl vara att de utspelar sig i samma karga bergiga blåsiga miljö, men i övrigt tycker jag inte (med min begränsade erfarenhet) att det är särskilt likt. Ann Cleeves bok var ju mer en småtrevlig pusseldeckare, medan Hallidays och Mays böcker var mörka och obehagliga. Mays Lewis-trilogi tycker jag dock fokuserar mycket mer på att berätta en historia om människorna, medan den här boken handlar mer om polisarbetet med att lösa dessa väldigt obehagliga och våldsamma brott.

Jag tänker att den här boken ska inleda en serie om kriminalkommissarien Monica Kennedy. Utöver henne handlar boken dock mycket om socialsekreteraren Michael. Jag tror inte att jag har läst någon bok tidigare, åtminstone inte en kriminalroman, där en socialsekreterare spelar en av huvudrollerna. Beskrivningen av Michael kändes inte alls realistisk faktiskt. Det verkade dessutom helt oansvarigt av polisen Monica att involvera honom på det sätt hon gjorde. För att inte tala om hur hon kom att involvera sitt barn i ett skede.

Innan jag läste boken läste jag en recension hos Bokföring enligt Monika. Hon retade sig på att författaren hela tiden poängterade och hänvisade till hur lång kriminalkommissarien Monica Kennedy är. Då var jag ju tvungen att hålla lite utkik efter det. Men ärligt talat gick det inte att undvika de konstanta upprepningarna av detta tema. På minst var tionde sida gjordes någon referens till hennes längd. Det var inte bara Monica själv som tänkte på det utan alla hon träffade verkade ha en åsikt om det dessutom. Det blev rätt tröttsamt.

Jag var totalt sett inte så förtjust i den här boken. Det är möjligt att jag ändå läser del 2, som visst ska komma ut på engelska till sommaren. Men om Michael och Monica ska bli något slags radarpar, då tror jag att jag hoppar över den.

Boken fick en ändå ganska stark tvåa av mig.

2 reaktioner till “Ut ur skuggorna av G.R. Halliday”

  1. Men visst var det märkligt det där med hennes längd? Jag blev först bara lite förvånad över att det tydligen var så ovanligt att det måste påpekas, sedan blev jag bara irriterad.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: