Sammanbrott (The Breakdown) av B.A. Paris

Från förlaget: Cass har haft det svårt sedan kvällen när hon, mitt under ett skyfall när hon promenerade hem på den en vindlande lilla skogsvägen såg bilen som kvinnan satt i – Kvinnan som blev dödad. Cass har försökt slå bort tankarna på brottet, för vad kunde hon egentligen ha gjort? Det är farligt att vara på skogsvägen under ett oväder- Hennes man skulle bli ursinnig om han fick veta att hon bröt sitt löfte att inte ta den genvägen hem. Och hon skulle antagligen själv ha försatt sig i fara om hon hade stannat.

Men sedan den kvällen har hon glömt så många saker: var hon ställde bilen, om hon har tagit sina tabletter, koden till huslarmet, varför hon beställt en barnvagn trots att hon inte har något barn.

Det enda hon inte kan glömma är kvinnan, kvinnan som hon kanske kunde ha räddat. Och de fruktansvärt tärande skuldkänslorna.

Hmm, jag undrar om den på förlaget som skrev texten ovan verkligen läste boken för det stämmer inte att hon promenerade, hon körde bil. Det är väl ingen stor sak, men det upprepas otaliga gånger genom hela boken att hon körde förbi bilen som kvinnan satt i. Jaja, det känns bara så otroligt att förlaget kan skriva fel så. Jag undrar om det är samma text som står på baksidan? Jag lyssnade på boken så jag kan inte kolla.

Boken inleds riktigt bra och spänningen byggs snabbt upp. Jag kan verkligen relatera till huvudpersonen Cass, som fattar ett snabbt beslut att inte stanna och kolla till kvinnan i bilen, vilket får oanade konsekvenser när kvinnan senare visar sig ha blivit mördad. Boken genomsyras av Cass ångest över om hon hade kunnat rädda kvinnan, särskilt när hon också fattar ett förhastat beslut att inte berätta för någon att hon sett kvinnan. Hur dessa två beslut, som vart och ett just i stunden verkar bagatellartade, blir allt överskuggande är riktigt bra beskrivet. Hennes ångest och uppgivenhet känns väldigt nära och äkta.

Den andra stora delen av boken är hennes glömska. Hon börjar glömma allt möjligt och litar inte längre på sig själv när det visar sig att hon glömt bort att hon beställt larm, var hon ställt bilen, att hon skulle träffa en bekant m.m. Detta känns i början också rätt bra beskrivet och spänningen höjs successivt.

Tyvärr fattar man som läsare ganska tidigt hur detta kommer att gå och den sista tredjedelen av boken känns mest som en enda lång förklaring. Det är ju väldigt många lösa trådar och situationer som kanske måste förklaras, men det blir snabbt lite tradigt att läsa.

Det är synd att inte den inledande spänningen bibehålls boken igenom. Det är en bra idé, men tyvärr känns handlingen lite för given.

Jag satte först betyget fyra, men ju mer jag tänkte igenom vad jag egentligen tyckte så ligger den för mig inte ens på en svag fyra. Så det fick bli betyget tre. En välskriven och bitvis mycket spännande bok, som inte höll riktigt hela vägen till slutet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: