Dimma av Ragnar Jónasson

Från förlaget: 1987. En isolerad bondgård på östra Island. Snöstormen borde ha hållit alla främmande människor borta, men det har den inte gjort. Paret som bor på bondgården borde inte heller ha släppt in den oväntade gästen. Men det gjorde de. En oväntad gäst. En lögnare. En mördare. 

Alla kommer inte att överleva natten. Och det kommer att bli ett fall som ska hemsöka kommissarie Hulda Hermannsdóttir för alltid.

Det här är tredje delen i islänningen Ragnar Jónassons trilogi om polisen Hulda Hermansdóttir. Eller första delen, beroende på hur man ser det. Böckerna utspelar sig i omvänd ordning, vilket var ett för mig helt nytt grepp. Jag tycker ändå att man ska läsa böckerna i den ordning som författaren har tänkt sig, eftersom det, åtminstone för mig, var en del av behållningen att nu när jag läser om Huldas tidigare liv, veta om det som senare kommer att hända henne.

Jag tycker det här var riktigt bra, faktiskt den bästa i serien. Det är inte så där andlöst spännande och inte heller någon småmysig pusseldeckare. Det är helt enkelt väldigt välskrivet med intressanta karaktärer. För mig är inte mysteriet det viktiga, det var kanske inte ens särskilt spännande.

Jag läste boken i två sittningar på en och samma dag, så bra var det. Jag kunde knappt lägga ifrån mig boken för att äta. På något sätt grep den tag i mig och jag kände så starkt för Hulda att jag verkligen hoppas på ytterligare en bok. Jag tycker det verkar oklart på Ragnar Jónassons hemsida om det kommer en fjärde bok. I vart fall verkar Hulda dyka upp som bikaraktär i en ny serie om kriminologen Helgi Reykdal. Jag kommer i alla fall att hålla utkik efter fler böcker av Ragnar Jónasson.

Den här boken får betyget fem av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: