Authors & Characters; Paula

Lyrans Noblesser har en riktigt klurig utmaning varje måndag. Det gäller att komma på och berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn i någon variant. Den här veckan är namnet Paula.

Paula Hawkins debuterade för några år sedan med den då väldigt omskrivna boken Kvinnan på tåget. Förutom att den hängde med i trenden med att berättarrösten i boken inte är riktigt tillförlitlig så känns det som att den påbörjade en trend med böcker som heter något på Kvinnan/Flickan på/i/vid/under … Jag tyckte mycket om den här boken. Den var spännande och intressant rakt igenom. En stor dos av frustration över huvudpersonen Rachel dessutom. Filmatiseringen av boken tyckte jag inte lika mycket om. Paula Hawkins nästa bok, I djupt vatten, kom några år senare och den försökte jag läsa men fick ge upp. Den hade inte alls samma driv i sig.

Paul Sheldon är den världsberömde författaren som fastnar i Annie Wilkes klor i Stephen Kings Lida. Stephen King behöver ju ingen närmare presentation och det här är en av hans mest kända böcker. Filmen, med en Oscarsbelönad Kathy Bates som en magnifik Annie Wilkes, är, enligt mig, faktiskt bättre än boken.

7 reaktioner till “Authors & Characters; Paula”

 1. Kathy Bates var helt strålande i den rollen! Paula Hawkins har jag läst.
  en helt annan sak. varför tycker du sämst om Emma av JA:s romaner? vilken skulle du säga är bäst? jag undrar för att vi hade en väldig diskussion i min nätbokcirkel om Emma. vi var tre som hade läst och vi tyckte olika alla tre. den som är allra mest inläst på JA försvarade Emma med näbbar och klor. en tyckte redan ifrån början att Emma är odräglig och hon ändrade sig inte mycket. jag som läste om romanen upptäckte nu i vuxen ålder en hel del saker som jag kunde uppskatta, till exempel humorn och att Emma då och då kunde drabbas av självinsikt. jag blir glad om du svarar och förstår om du inte gör det.

  Gilla

  1. Det gör jag gärna! Först och främst – jag älskar Jane Austen så att jag gillar Emma minst innebär ändå att jag tycker mycket om den. Det är dock inte den bok av JA som jag väljer att läsa om då och då. Det jag uppskattar så mycket hos JA:s andra böcker är att hjältinnan kämpar i ett klassmässigt underläge. Och det med värdighet, humor och stolthet. Jag känner inte alls samma sak för Emma. Hon är bortskämd och utnyttjar sin position utan några direkta inslag av försoning. Jag förstår att tanken är att hon ska växa under berättelsens gång, men jag gillar henne helt enkelt inte. Naturligtvis måste man inte gilla huvudpersonen för att gilla boken, men jag blir inte tillräckligt engagerad i henne. Hur hon behandlade Harriet förstår jag inte. Ett annat tema i boken som jag inte uppskattade var Knightleys förälskelse i Emma. Jag förstod inte vad han såg i henne (bortsett från det mer uppenbara i att en äldre man blir förtjust i en ung söt flicka). Det här temat fanns i viss mån även i Förnuft och känsla, men där förstod jag ändå Brandons intresse för Marianne. Trots allt är boken ändå rolig och det som JA är så bra på är ju att beskriva karaktärer. Man ser dem verkligen framför sig och de är utpräglade utan att vara karikatyrer.

   Mina favoriter av Austen är Stolthet och fördom och Övertalning. Den första för den underbara dialogen och humorn och faktiskt för att när jag läser den ser jag karaktärerna i BBC-serien framför mig. Den andra för att den är otroligt välskriven och för att Anne Elliot verkligen är en fantastisk karaktär. Hon har allt som jag önskar mig i en karaktär som det är tänkt att jag ska älska…

   Det var länge sedan jag läste Mansfield Park och den tänkte jag inte ens på. Det är möjligt att jag måste ändra mig om att jag gillar Emma minst för jag tror att jag gillar Emma något mer än Mansfield Park. 🙂

   Gilla

   1. tack för ditt svar! hon som försvarade Emma säger att JA:s bästa bok är övertalning så den ska jag ge mig på nu. Austen och Elin Wägner är det för tillfället. JA är människokännare och dialogerna känns lediga och haturliga

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: