Bakom stängda dörrar av B.A. Paris

Från Bokus. Det perfekta äktenskapet? Eller den perfekta lögnen?

Alla känner ett par som Jack och Grace. Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre.

Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga.

Vissa skulle kalla det för riktig kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga sådan enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig när hon går ut ur huset, inte ens en penna. Eller varför det sitter skyddande ståljalusier för alla fönster på bottenvåningen.

Vissa skulle kanske undra vad som egentligen pågår när middagen är över och ytterdörren har stängts.

Jag lyssnade på denna bok på engelska och uppläsaren bidrog verkligen till en skrämmande och obehaglig upplevelse. Det här är en bok som behåller intresset rakt igenom. På ett sätt är det ju inte så svårt att räkna ut från början hur det kommer att gå och det är inte så många omvägar dit heller, men det är ändå spännande. Boken växlar lite i tid och det tycker jag bidrar till att hålla intresset uppe.

Så här i efterhand är det några saker i berättelsen som känns väldigt orealistiska dock. Visst finns det psykopater och i böcker är de väl överrepresenterade gentemot verkligheten, men vissa aspekter av Jack och de detaljer om hans barndom som kom fram kändes lite överdrivna. Jag undrar om inte boken hade varit bättre om han inte hade varit så otroligt beräknande och genomkall. Det här är dock en karaktär som det inte är meningen att du ska känna någon sympati för.

Slutet var bra. Jag menar, du vet ju från början ungefär hur det kommer att gå, men det var listigt och snyggt uppbyggt. Som sagt, rakt igenom spännande och flera intressanta karaktärer. Om man struntar i att överanalysera vad som är realistiskt och trovärdigt är det en underhållande bok som man läser snabbt.

Boken får betyget fyra av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: