Brevvännerna av Eli Åhman Owetz

Från Goodreads: Vid första anblick har Malin allt man kan önska sig. Ändå är hon inte lycklig. Hennes äktenskap går på rutin och hon saknar närhet och någon att prata med. Veckans höjdpunkt är när bokbussen kommer till byn och romanerna som hon kan fly verkligheten med.

Erik har nyligen flyttat från Stockholm till idylliska Roslagen efter att ha hamnat vid ett vägskäl i livet. I en lånebok hittar han av en slump några utrivna sidor ur ett anteckningsblock. De handskrivna orden om förlust och längtan gör honom nyfiken. Vem är kvinnan som har skrivit dem?

En anonym brevväxling, via bokbussen, tar sin början. Sakta växer allt starkare känslor fram mellan två människor som vågar öppna sig för varandra. Men kan man verkligen falla för någon man bara brevväxlat med? Och hur vet man om det är rätt att riskera allt för att följa sina känslor?

Det här var en bok som jag plockade upp bara för att den var nominerad till Årets bok. Det var inte en författare som jag hört talas om och jag lockades inte direkt av baksidestexten heller. Det är en riktig feelgood-roman med alla traditionella ingredienser. Själva historien är ju på många sätt väldigt lik filmen You’ve got mail med Tom Hanks och Meg Ryan som nog de flesta känner till. Jag menar inte att den är en kopia på något sätt och det är ju svårt att skriva helt originella romaner som inte till någon del liknar andra berättelser. I detta fall gillade jag verkligen att författaren helt öppet hänvisar till filmen upprepade gånger. Det blir en referens som vi alla känner till och som gör likheten okej.

Karaktärerna känns trevliga och helylle på något sätt. Jag känner med flera av karaktärerna och beskrivningarna av Malins frustration och tråkiga vardag känns äkta. Samtidigt är det något som skaver. Jag faller inte helt för vare sig Malin eller Erik och är inte säker på att jag önskar dem riktigt allt gott. Slutet känns dessutom lite för enkelt och tillrättalagt. Med tanke på att det är feelgood är det kanske svårt att skriva på något annat sätt.

Jag läste med intresse hela boken igenom och det är ett gott betyg. Samtidigt grep den inte tag i mig och är inte en bok som jag kommer att tänka tillbaka på. Den får betyget tre av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: