Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins

Det är morgonen inför slåtterdagens ceremoni, som kommer inleda de tionde hungerspelen. I huvudstaden förbereder sig artonårige Coriolanus Snow inför sitt uppdrag som mentor i spelen. En chans att återfå berömmelse och inflytande. Den en gång så mäktiga ätten Snow har nämligen sjunkit ner i en djup ekonomisk kris, och nu hänger hela familjens framtid på Coriolanus möjlighet att charma, utmanövrera och besegra sina klasskamrater. Så att just hans spelare går vinnande ur hungerspelen.

Men oddsen är emot honom. Han blir tilldelad det förnedrande uppdraget att vara mentor åt en flickspelare från Distrikt 12, sämst av de sämsta. Deras öde ligger nu i varandras händer — varje val som Coriolanus gör kan leda till framgång eller fall, triumf eller förintelse. Inne på arenan väntar en kamp på liv eller död. Men utanför arenan börjar Coriolanus få sympati för sin spelare … och tvingas tumma på spelreglerna i sin strävan att överleva. Till varje pris.

Tio år efter att kriget mot rebellerna tagit slut möter vi den unge Coriolanus Snow. Han bor i Huvudstaden med sin kusin och farmor i en praktfull våning. Båda hans föräldrar är döda och familjen är utfattig men försöker ändå upprätthålla skenet av överklass. De tionde hungerspelen ska ta sin början och Snow utses till mentor åt en ung flicka från distrikt 12.

Det här är väl ingen bok man läser om man inte först har läst (eller sett) Hungerspelen-trilogin. Men när man plockar upp den har man ju vissa förväntningar. Det kändes som en bra idé att skriva en bok om Snow, om hans uppväxt och hur han blev den han blev. Han var en intressant karaktär i Hungerspelen-böckerna. Men i denna var han helt enkelt urtråkig.

Jag kände varken sympati eller motvilja mot honom. Jag kände överhuvudtaget inget intresse för honom eller för någon annan karaktär i boken. Att Collins kan skriva intressanta karaktärer har hon ju visat tidigare, så därför blev jag så besviken på denna. Boken har så lite driv och hela historien känns helt odramatisk. Hungerspelen får knappt något utrymme och beskrivs mest som en tråkig tillställning.

Så som Snow beskrivs i den här boken är det väldigt svårt att förena honom med den karaktär han blir senare. Det skiljer förstås minst 60 år mellan Snow i denna bok och Snow i Hungerspelen och mycket kan hända. Jag vet inte vad Collins själv har uttalat om syftet med boken, men mitt syfte med att läsa boken var att få reda på hur Snow blev som han blev. Först mot allra slutet av den här boken börjar han förändras och då blir förändringen nästan oförståelig mot bakgrund av hur han dittills beskrivits.

En sak som jag retade mig väldigt på var att Collins hela tiden skulle förklara allt. Det kändes som att hon kom på en twist, ett inslag i handlingen, och var då tvungen att bygga upp det med förklaringar som inte alls behövdes. En karaktär ska sätta sig på en särskild plats. Varför måste det då förklaras varför den platsen var ledig just då. En karaktär lägger ned något i en väska. Varför måste det då förklaras exakt hur det kom sig att han öppnade just det facket. Jag minns inte att jag retade mig så på hennes sätt att skriva i Hungerspelen.

Totalt sett en besvikelse. Det var inte uselt, men det gick så trögt att läsa. Det kändes som en evighetslång bok och ja, den var klart längre än Hungerspelen, men när drivet saknades blev jag som inte sugen på att läsa. Den får en svag tvåa av mig.

2 reaktioner till “Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins”

  1. Faktiskt skönt att läsa detta. Jag har varit nyfiken på den här boken, eftersom jag gillade filmerna och ville veta mer om bakgrunden, men då kan jag koncentrera mig på andra böcker istället.

    Gilla

    1. Ja det tycker jag faktiskt att du kan göra. Jag ångrar inte direkt att jag läste den, men den gav mig inget direkt, och det finns ju så många böcker att läsa!

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: