Främlingen av Elly Griffiths

(Från förlaget) Clare Cassidy är inte främmande för mord. Åtminstone inte i teorin: Hon undervisar i litteratur, med skräckförfattaren R.M. Holland som specialintresse. En gång om året håller hon en kurs för att dryga ut lönekuvertet, där studenterna djupdyker i det mörka, sällsamma författarskapet.

En dag förenas teori och verklighet på ett brutalt sätt när en av Cassidys kollegor hittas död. Intill offret hittas en lapp meden rad av R.M. Holland. Polisen är övertygad: lösningen till det makabra mordet finns i böckerna.

Clare är skräckslagen över tanken på att mördaren skulle vara någon som hon känner – och konfronterar alla sina rädslor i sin privata dagbok. Anteckningarna blir ett sätt att härda ut. Men så upptäcker hon en dag ett par okända rader i dag­boken, skrivna med en handstil som inte är hennes: »Hej Clare. Du känner inte mig.«

Det här är första boken av denna brittiska författare som jag läser. Hon är mest känd för sin serie om rättsarkeologen Ruth Galloway, som jag alltså inte hade läst tidigare, men där jag redan har börjat på den första. Den här är fristående.

Den börjar lite långsamt. Jag vet inte om det var min allmänna trötthet och bristande motivation för läsning överhuvudtaget som gjorde att det gick lite trögt de första 50-100 sidorna. Vi får följa huvudpersonen Clare, som jag hade svårt att få något riktigt grepp om. Hon kändes inte skräckslagen (som det står i sammanfattningen från förlaget), snarare konstigt oberörd av mordet på bästa väninnan.

Sedan växlar det plötsligt perspektiv och vi får istället följa en av poliserna och då tar det mer fart. Det var ett riktigt bra grepp att växla perspektiv och följa samma händelser från dessa två karaktärer och ytterligare en. Det är helt klart inget nytt och har gjorts tidigare men det kändes ändå som att det drev berättelsen framåt. Då får man också en lite annan bild av Clare.

Jag gillar flera av karaktärerna, särskilt polisen Harbinder Kaur (bara namnet liksom). Henne skulle jag vilja ha som väninna och få följa med och äta hennes mammas fantastiska mat… Den tredje huvudpersonen är Clares dotter Georgie och hennes tonårsperspektiv beskrivs väldigt bra.

Morden i sig är intressanta och även om det inte är superspännande läser jag med driv hela berättelsen igenom. Tyvärr är det lite lätt att avfärda möjliga misstänkta och även om jag inte var säker på vem som gjorde det förrän alldeles på slutet tror jag att boken hade tjänat på att lämna vissa ledtrådar lite mer öppna.

Boken får betyget fyra av mig.

En tanke på “Främlingen av Elly Griffiths”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: