Jägarinnan (The Huntress) av Kate Quinn

(Från förlaget:) Sibirien, 1941: När kriget närmar sig ansluter piloten Nina Markova till Natthäxorna, ett kvinnligt bombregemente. Hon hamnar bakom fiendelinjen, i händerna på den ökända mördaren kallad Jägarinnan, och tvingas uppbåda all sin list för att överleva.

Köln, 1950: Den före detta krigskorrespondenten Ian Graham är numera nazistjägare. Ett mål kvarstår: Jägarinnan. I sitt sökande tar han hjälp av Nina, det enda vittne som lyckats undkomma henne.

Boston, 1946: Sjuttonåriga Jordan McBride märker att hennes pappas nya kvinna döljer något. När hon börjar gräva i sin styvmors bakgrund inser hon snart att det finns hemligheter i familjen som hotar allt hon håller kärt.

Tre gripande människoöden flätas samman i Kate Quinns nya storslagna verk om krigets konsekvenser för den enskilda människan och priset vi betalar för sanningen.

Förra året läste jag Kate Quinns bok Kodnamn Alice och var inte jätteförtjust. Det var en historisk roman som utspelade sig under och strax efter andra världskriget. Även denna bok utspelar sig under samma tidsperiod och var uppbyggd lite på samma sätt med olika röster som från olika perspektiv berättar om delvis samma händelser. Men av någon anledning tyckte jag mer om denna.

Jag lyssnade på den här på engelska. Inläsaren var bra och berättade med inlevelse men utan för mycket ”teater”. Det är verkligen viktigt att inläsaren är bra om man ska orka lyssna i 18 timmar som denna är. Jag varvade lite att lyssna på hastighet 1,0 och 1,25 beroende på vad jag gjorde samtidigt.

Precis som med Kodnamn Alice tyckte jag nog att även denna var lite för lång. Ibland blev det lite väl omständligt och man förlorade sig i detaljerna. Det blev också rejält med upprepningar, särskilt i Jordans del. Mot slutet kände jag också en viss besvikelse – var det inte mer än detta? Nu när jag har tänkt på boken i efterhand funderar jag på om Ninas perspektiv egentligen behövdes. Visst var det intressant att läsa om hennes erfarenheter som pilot i Ryssland men det tillförde inte så mycket till berättelsen. Det är en konst att skriva kort och jag tror att den här boken hade vunnit på att kortas ned. Kanske hade Ninas berättelse kunnat vara en egen bok.

Totalt sett gillade jag denna och med viss tvekan får den betyget fyra av mig. Jag kommer absolut att plocka upp Kate Quinns nästa bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: