Goda grannar av Mattias Edvardsson

Hur väl känner du dina grannar? Micke och Bianca flyttar till ett idylliskt villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer dock tvivlet bland polisen och i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer? (från förlaget)

Den här boken har jag sett på åtskilliga bloggar de senaste veckorna och de flesta verkar rörande överens om att det är riktigt bra. Och jag håller med. Jag noterade också, roligt nog, att Mattias Edvardssons tidigare bok, En helt vanlig familj, rekommenderades i ett inlägg på den välkända boksajten Book Riot som en thriller man inte ville missa. Välförtjänt även om jag tyckte den här var bättre.

Jag lyssnade på Goda grannar med röster från de tre inläsarna Magnus Roosman, Lo Kauppi och Viktor Åkerblom. Det gjorde de mycket bra, särskilt Viktor Åkerblom som läste tonåringen Fabians lite nonchalanta ton perfekt. Jag tyckte det tillförde en dimension att lyssna på boken.

Temat är visserligen grannar och det obehag man kan känna när ens grannar kryper inpå en och liksom styr och ställer. Jag har aldrig varit särskilt social med grannar och håller nog ett visst avstånd. Liksom Bianca skulle jag ha svårt för grannar som traskar in och kräver att få lägga sig i. Men den här boken handlar lika mycket om familjen. Kan vi lita på vår egen familj? Vad händer med allt det där vi aldrig pratar om?

Mattias Edvardsson låter berättelsen växa fram på ett mästerligt sätt. Nya detaljer i berättelsen och sidor hos karaktärerna avslöjas sakta och hela historien ställs på ända flera gånger om. Trots det blir det aldrig otroligt. Det är verkligen en konst att avslöja riktigt obehagliga saker om en annars sympatisk karaktär och ändå hålla det trovärdigt.

Omständigheterna runt brottet och brottsutredningen är hyfsat realistiska vilket känns bra för det var det jag hade lite problem med i En helt vanlig familj. Jag gillar att det inte är så stort fokus på brottet utan mer på hur karaktärerna hanterar situationen. Slutet är inte helt oväntat men det är bra. Jag gillar inte totalt överraskande slut där allt ofta känns rätt osannolikt.

Totalt sett en riktigt bra läsupplevelse och en stark fyra som betyg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: