Ruth Galloway nr 3-7 av Elly Griffiths

Sedan mitten av juni har jag läst eller lyssnat på de första sju böckerna i serien om den forensiska arkeologen Ruth Galloway och kriminalkommissarien Harry Nelson. Det är ett väldigt gott betyg till serien att jag direkt jag avslutat en plockar upp nästa och att jag fortfarande inte tröttnat. Jag har redan påbörjat nummer åtta.

Det får nu bli en lite kortare redovisning av några spridda tankar om böckerna. Dessa sju böcker utspelar sig inom loppet av kanske fyra år. Det händer väldigt mycket i Ruths liv under dessa fyra år, men det är bara roligt att läsa om henne. Hon känns som en väldigt jordnära och sympatisk karaktär. Det är fortfarande lite för mycket prat om hennes kropp, men det känns som att det tonas ner alltmer för varje bok. Jag gillar att hon har ett litet barn, men att det ändå inte blir så mycket fokus på lilla Kate. Inte heller blir det så mycket fokus på frågan om Kates far. Dock kan jag tycka att det börjar bli dags för Ruth (och Nelson) att bestämma sig i vissa frågor och sluta vela.

När man läser böckerna så här på rad blir det oundvikligen en hel del lite irriterande upprepningar. Böckerna är väl tänkta att kunna läsas fristående så därför blir det en genomgång av karaktärerna i den första delen av varje bok. Samtidigt kan man då se att karaktärerna också utvecklas en del för varje bok. Jag gillar särskilt att varje bok verkar fokusera lite grann extra på en av de andra karaktärerna, de som i övriga böcker mest är bifigurer. Det är ett smart grepp av författaren för att behålla intresset hos läsaren.

Alla böcker är inte lika bra förstås, men alla har fått betyget tre eller fyra av mig. Jag rekommenderar verkligen att man börjar från början om man är nyfiken på den här serien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: