I’ll be gone in the dark av Michelle McNamara

Från Bokus: Tolv mord, femtio våldtäkter – från mitten av 1970-talet och tio år framåt levde Kalifornien i skräck för Golden State Killer. Han lyckades undkomma rättvisan. Många år senare gjorde Michelle McNamara det till sin livsuppgift att hitta honom. Hennes bok är en stark, mardrömslik skildring direkt från verkligheten – och samtidigt ett självporträtt av en kvinna besatt av sitt sökande efter sanningen.

Jag blir alltid fascinerad av helt vanliga Svensson-människor som får en idé och gör det till en livsuppgift att förverkliga den. Michelle McNamara var visserligen journalist men hennes fascination för true crime och för detta fall måste ju ha gått långt utöver hennes arbete. Hon bestämde sig för att hon skulle hitta the Golden State Killer, en man som i över 30 år hållit sig undan polisen trots att han begått så många mord och våldtäkter. Det fanns dessutom otaliga spår och iakttagelser av personer som överlevt hans angrepp. Det framstår som helt otroligt att polisen inte hade tagit denna man. Michelle McNamara gör en fantastiskt spännande och otroligt detaljerad genomgång av de olika brotten och de ledtrådar som för henne vidare. Om man är det mesta intresserad av polisarbete och ”true crime” ska man definitivt läsa den här. Visst blir det ibland lite torrt och detaljrikt men det gör det ju också mycket mer trovärdigt.

Några detaljer som är väl kända och inte några spoilers tror jag (men om du inte vill läsa något om upplösningen ska du sluta läsa nu) är ju att Michelle McNamara oväntat avled innan hon hann färdigställa boken, att boken skrevs klar av bl.a. hennes man och att mördaren greps bara två månader efter att boken kom ut. Enligt polisen var det inte hennes arbete som föranledde gripandet utan att polisen tog till släkt DNA-undersökningar, dvs. samma metod som inneburit att ett par välkända brott i Sverige klarats upp. Att hon inte fick uppleva att mördaren greps känns väldigt sorgligt med tanke på den tid och det omfattande arbete hon lagt ner.

På svenska heter den Jag försvinner i mörkret. Det låter långt ifrån lika spännande och olycksbådande som I’ll be gone in the dark tycker jag. Jag lyssnade på den här boken på engelska. Den är ju nu också högaktuell i och med att HBO har kommit med en serie baserad på böckerna. Jag har inte sett serien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: