On the Come Up av Angie Thomas

Från Goodreads: Sixteen-year-old Bri wants to be one of the greatest rappers of all time. Or at least win her first battle. As the daughter of an underground hip hop legend who died right before he hit big, Bri’s got massive shoes to fill.

But it’s hard to get your come up when you’re labeled a hoodlum at school, and your fridge at home is empty after your mom loses her job. So Bri pours her anger and frustration into her first song, which goes viral . . . for all the wrong reasons.

Bri soon finds herself at the center of a controversy, portrayed by the media as more menace than MC. But with an eviction notice staring her family down, Bri doesn’t just want to make it—she has to. Even if it means becoming the very thing the public has made her out to be. 

En av sommarens stora behållningar var att lyssna på den här fantastiskt väl inlästa (på engelska) boken av den amerikanska författaren Angie Thomas. Hon har tidigare skrivit The Hate U Give på lite samma tema, som också var väldigt bra. Jag vet inte om det här klassas är en ungdomsbok, men det spelar absolut ingen roll, för den är lika bra för vuxna.

Jag tyckte så otroligt mycket om Brianna. Hon var en fantastisk huvudperson som var så mänsklig och så äkta. Egentligen var alla karaktärer äkta, även de mindre sympatiska. Jag kunde se historien framför mig hela tiden och kände verkligen av varje misstag, varje felsteg.

Det här är ju en helt annan värld för de flesta. Inte bara rap-världen, utan en värld som består av segregation, utanförskap, fattigdom. När Bris familj får strömmen avstängd (igen) och inte har mat att sätta på bordet och måste ta emot allmosor så känns det i hela mig. Bris mamma kämpar för att hennes barn ska få ett bättre liv än hennes. Och det i stark motvind. Berättelsen är oerhört angelägen och förpackat på ett utomordentligt bra sätt utan pekpinnar och moralkakor.

Den här boken är en solklar femma för mig. Läs den, eller ännu hellre, lyssna på den på engelska. Du kommer inte ångra dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: