Crazy Rich Asians av Kevin Kwan

Välkommen in i en värld av excentriska karaktärer, svindlande miljöer och extrem rikedom. När Rachel följer med pojkvännen Nick till Singapore för att träffa hans familj förväntar hon sig en lugn resa. Men hon vet inte vad som väntar henne. Plötsligt är hon indragen i en virvelvind av dyr champagne, snabba båtar och tävlingsinriktade brudtärnor. Nicks barndomshem visar sig vara ett palats. Som barn åkte han mer privatjet än bil och hans familj är en av världens rikaste. Rachel och Nick bjuds in till årets största och mest påkostade bröllop som i månader har dissekerats av skvallerpressen. Nick är bestman och visar sig dessutom vara en av Asiens mest eftertraktade ungkarlar. Och Nicks ömma mor är inte säker på att Rachel är rätt för honom.

Det är verkligen en helt annan värld som vi får inblick i i den här boken. Nu vet jag inte hur mycket verklighetsförankring det är, om sådana här människor verkligen finns i sådan mängd som i boken, men det är onekligen underhållande och fascinerande att läsa om.

Redan på första sidan förstår man att den här berättelsen är helt galen, en värld fullproppad av ytliga och pengahungriga personer som inte har något bättre för sig än att spendera ohyggliga summor pengar på extravaganta smycken, kläder, resor och måltider. Man måste nog ändå köpa att det här främst är underhållning. Det är alltså ingen större idé att fundera så mycket över logiken. Naturligtvis är det helt osannolikt att Rachel inte skulle veta något om Nicks familj trots att de praktiskt taget levt tillsammans i flera år. Det är också osannolikt att hennes bästa vän inte heller skulle veta något om Nicks släkt när vännen vet allt om allting annat i Singapore.

Jag gillade verkligen själva idén och berättelsen i sig. Det var spännande och som sagt väldigt underhållande rakt igenom. Kanske lite väl förutsägbart och såpopera-aktigt, men för att vara just en underhållningsroman (finns det en sån genre eller är det den som kallas chick-lit?) så är det riktigt bra. Min största invändning var mot själva utförandet. Berättelsen var för splittrad. Massor av karaktärer introducerades och följdes i bara några sidor för att sedan vara bifigurer igen. Jag hade mycket hellre sett att berättelsen bara följde två karaktärer, Rachel och Astrid. Jag tycker man tappade den röda tråden och fokus när det blev så uppdelat. Men en stark trea, på gränsen till en fyra blev det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: