Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Vissa säger maffia, själv kallar de sig problemlösare. I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim.

Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det »parallella samhället«.

I detta omskakande reportage får vi följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem — en gång för alla.

Det är svårt att recensera den här boken. Å ena sidan är den som ett reportage i en kvällstidning med korta nedslag i olika händelser och lösryckta slående citat. Å andra sidan känns den bitvis väldigt gedigen och då märks det att det ligger en hel del arbete bakom. Det är klart att det är skrämmande att läsa om ett samhälle som misslyckas med att hantera kriminalitet och segregation. Samtidigt känns det lite raljerande – samhället misslyckas och alla är missnöjda med myndigheterna som står handfallna.

Det här är ändå en viktig bok, kanske en början till en utveckling där olika myndigheter faktiskt samverkar för att nå ett gemensamt mål. Det krävs förstås mycket mer än en enda bok för att komma i hamn, men boken känns ändå lite hoppfull mot slutet.

Tyvärr tror jag den här boken hade tjänat på lite mer omarbetning. Jag förstår att det är en reportagebok, men det känns för mycket som just ett reportage. Författaren vill skapa en bild och hamra in ett budskap och det går inte hem hos mig. Det blir också lite splittrat med många olika trådar. Det som var positivt med de olika trådarna var dock att alla sidor får komma till tals. Det gillar jag och det gör att berättelsen känns äkta. Totalt sett får boken tre stjärnor av mig.

2 reaktioner till “Familjen av Johanna Bäckström Lerneby”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: