Ett rent helvete av Anne Liljeroth

Danuta är firma Rent Hus mest uppskattade medarbetare. Hon älskar att städa och hon älskar sina kunder. Men eftersom saker sällan undgår henne, reagerar hon allt oftare på hur dåligt hennes kunder mår, trots att de har det så bra.

Familjen Seger har slutat prata med varandra och Caroline Seger är nära ett sammanbrott. Ossian Schröder, framgångsrik modeguru, söker efter meningen med livet men på helt fel ställen.

Med små och, även för den uppmärksamme, oansenliga gester, försöker Danuta hjälpa sina kunder att se det goda i livet och lära dem att uppskatta vad de redan har. Men budskapen missuppfattas, intrigerna tätnar och Danuta hamnar oförutsett i skottlinjen.

En roman om den polska städerskan Danuta som styr och ställer i ”sina familjers” liv samtidigt som hennes eget faller sönder. Det handlar om relationer, inom familjen och till andra människor. Danuta har själv en komplicerad relation till sin syster som är kvar i Polen. De skriver brev till varandra och Danutas dåliga samvete genomsyrar hela förhållandet till systern. Samtidigt har Danuta starka åsikter om hur andra ska leva sina liv. Hon försöker ”hjälpa” dem, men hennes hjälp blir missriktad och skickar folk åt fel håll. Danuta är en ganska irriterande karaktär och ingen jag skulle vilja ha i mitt liv direkt. Alldeles för bestämd och enkelspårig.

Jag trodde det skulle vara mer feelgood, men istället är det mycket som är deprimerande och ångestfyllt. Ibland fick jag ångest bara av att känna med karaktärerna, särskilt Caroline och hennes relation till barnen och mannen. Hon vill så mycket Caroline, men det blir bara fel och hela hennes liv är så tungt.

Med tanke på djupet som genomsyrade större delen av boken tyckte jag att slutet var lite för tillrättalagt och kom lite för enkelt på. En läsvärd bok men inte mer. Den får tre stjärnor av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: