I rättvisans tjänst av Johan Eriksson

”Jag vill berätta från insidan om de människor jag mött. Om de skyldiga och de oskyldiga. Om hur smal livets väg ibland kan vara. Om skuld och ansvar i en värld där allt inte kan beskrivas som svart eller vitt. Om människorna bakom rubrikerna. Jag vill också berätta om livet som försvarsadvokat. Om mina tankar och moraliska dilemman. Om att försvara dem som lever på livets skuggsida, men också dem som aldrig trott att de skulle behöva anlita en försvarare. Om att faktiskt försöka hjälpa någon som många hatar och föraktar. Om en tid i stormens öga.”

Advokat Johan Eriksson blev känd för allmänheten när han försvarade Rakhmat Akilov efter terrordådet på Drottninggatan. Det här är hans historia om livet som advokat, skildrat genom en rad olika fall som på olika sätt belyser rättvisans svårfångade väsen.

Johan Eriksson är en av Sveriges mest kända försvarsadvokater. Åtminstone före dådet på Drottninggatan kanske han inte var en av dem som syntes mest i nyhetsprogram och TV-soffor, men inom rättsväsendet var han välkänd redan tidigare.

Nu har han skrivit en bok om sitt yrkesliv. Med anekdoter om fall han varit inblandad i och allmänna betraktningar av det samhälle vi lever i. Det är en ganska lågmäld bok trots det ämne som den behandlar. Den innehåller inga fantastiska avslöjanden om alla gärningsmän och brottsoffer han kommit i kontakt med. Som han säger själv redan i inledningen är det ju av advokatetiska skäl problematiskt att berätta anekdoter ur sitt arbetsliv. Därför är ju allt utom just terrordådet anonymiserat och säkert också lite ändrat i detaljerna för att han inte ska röja sina klienter. Men det är just det där lågmälda och lite alldagliga som jag särskilt gillar. Bakom varje rättsfall i tidningarna finns ju trots allt en människa med en bakgrund och en historia.

Det är alltså ingen deckare där advokaten i bästa Perry Mason-stil får till ett frikännande i sista sekund genom någon detalj som ingen annan uppmärksammat. Det är istället en berättelse om en hårt arbetande yrkesman med, som jag uppfattar det, integritet och riktig medkänsla med sina klienter. Den visar också tydligt vilken viktig roll försvarsadvokaten har i rättsväsendet och i samhället i stort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: