Lockdown av Peter May

London – epicentret för en global pandemi – är en stad i total lockdown. Undantagstillstånd har utfärdats, gatorna sjuder av våld och ingen går säker för det dödliga virus som redan krävt tusentals offer. På en byggarbetsplats där ett akutsjukhus håller på att uppföras hittas en tidig morgon kvarlevorna av ett mördat barn. Den hemlighet som uppenbarligen var tänkt att begravas under den nya byggnaden ligger nu i öppen dager, men under rådande omständigheter har mördaren fortfarande oddsen på sin sida och polisen har en minst sagt svår utredning framför sig.

Det otacksamma uppdraget faller på kriminalkommissarie Jack MacNeil, som om bara lite mer än ett dygn ska sluta som polis. Hans karriär ligger i spillror, äktenskapet är över och under sin sista dag tvingas han också konstatera att den till synes ohejdbara pandemin nu även drabbat hans egen familj. När han börjar nysta i fallet inser han snart att någon där ute övervakar honom på mycket nära håll. Någon som är beredd att döda igen för att dölja sanningen.

Frågan är vad som kommer att stoppa MacNeil först – viruset eller mördaren?

Peter May berättar att han skrev den här boken för länge sen, innan svininfluensan till och med. Den blev inte utgiven, enligt uppgift för att historien var för orealistisk. En hel stad, en hel värld, kan inte bli lamslagen av ett enkelt virus. När sedan just detta hände, som vi alla vet, dammade han av manuset, skrev om det och fick det utgivet.

Historien är ju förstås väldigt aktuell, även om viruset i berättelsen är mer dödligt och mer smittsamt än vårt eget covid-19. Rädslan är dock densamma. Samtidigt som viruset sprids och kommer allt närmare huvudpersonen har han ett mordfall att lösa. Ett inte särskilt spännande mordfall faktiskt… Jag hade mycket hellre sett att historien runt viruset utvecklades mer. Jag gillar några av karaktärerna men inte tillräckligt mycket för att det ska bli riktigt bra.

Peter May verkar väldigt ojämn. Lewis-trilogin var fantastisk, men den enda boken i Enzo-serien jag har läst gillade jag inte. Jag har precis börjat på Ranish Tweed och så långt jag har kommit verkar den bra. Lockdown får inte mer än tre svaga stjärnor av mig.

En tanke på “Lockdown av Peter May”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: