Klubben av Matilda Gustavsson

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

I ”Klubben” fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

Det skrevs åtskilliga spaltmeter om kulturprofilen och allt runtomkring för några år sedan. Så när boken kom ut förra året blev det inte av att jag läste den – jag upplevde att jag hade läst och hört så mycket att jag inte längre var nyfiken. Men så fel jag hade… Det fanns så mycket mer att säga om detta!

Boken är ju verkligen hyllad både på tidningarnas recensionssidor och överallt annars. Jag kan inte annat än att hålla med. Det här är så genomarbetat och så väl underbyggt. Dessutom väldigt välskrivet. Trots att historien är så chockerande och faktiskt helt osannolik blir det inte en sensationsberättelse. Det här är ingen artikel i en kvällstidning som slår på stora trumman utan en reportagebok av högsta klass.

Jag hoppas Matilda Gustavsson skriver fler böcker. Det är uppenbart att hon har verklig talang, inte bara för artiklar i pressen utan även för längre texter. Det kanske blir svårt att hitta en lika intressant historia, men å andra sidan trodde jag inte att något liknande detta skulle gömmas bakom kulisserna i Svenska akademien heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: