Nya böcker i januari 2021

Nya böcker är alltid spännande. Här kommer några som jag är sugen på:

Mannen som älskade Sibirien av Roy Jacobsen: Jag har gillat Jacobsens tidigare böcker De osynliga och Vitt hav. Den här boken handlar om en tysk vetenskapsman och äventyrare som under första halvan av 1900-talet uppsöker olika otillgängliga platser. Den låter väldigt intressant. Annorlunda omslag dessutom.

Hoppets tåg av Viola Ardone: I efterkrigstidens Italien tvingas en mor skicka sin son till en fosterfamilj. När sonen sedan ska återvända leder det till slitningar. Boken verkar utspela sig både när sonen är liten och när han är vuxen. Tydligen har den blivit en riktig bästsäljare i författarens hemland Italien.

Snöängeln av Anki Edvinsson: En kriminalroman av en kriminolog som är uppvuxen i en polisfamilj, enligt förlagets hemsida. Intrigen låter klassisk – en pojke hoppar från en bro, en kvinna hittas mördad i sitt hem, en tonårsflicka försvinner spårlöst – hur hänger händelserna ihop?

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld: En debutroman översatt från nederländska, som tilldelades Booker International Prize för bästa översatta roman. Efter att den äldsta sonen gått genom isen under en skridskotur blir inget sig likt i den lant­brukar­familj som den här romanen utspelas i. Föräldrarna hanterar sin sorg genom att vända sig till sin gammeltestamentliga tro, och deras dotter Jas – som är romanens berättare – dras med i sina föräldrars grubblerier kring synd, skuld och det straff Gud tilldelat dem.

Den trogne läsaren av Max Seeck: En finsk thriller som utspelar sig under några vintriga dagar i Helsingfors. En kvinna är brutalt mördad och hennes man, författaren, hjälps hem av en lokal polis. Författaren verkar omkomma i en bilolycka tillsammans med polisen, men skymtar ändå därefter på en kamerasekvens från tunnelbanan i Helsingfors. Vem mördade kvinnan i huset och var är hennes make, författaren?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: