Mordkonsulten av Elly Griffiths

När den nittioåriga Peggy Smith hittas död i sitt hem ser polisinspektör Harbinder Kaur till en början inga skäl till misstankar. Peggys hemhjälp, Natalka, redogör för vad som tycks ha varit en naturlig död.

Men det ska snart förändras. Det visar sig att Peggy ljugit om sina hjärtproblem och att hon varit övertygad om att någon förföljde henne. Att hon sedan länge, i hemlighet, agerat »mordkonsult« åt ett antal kända kriminalförfattare, och därför visste mer om mord än vad som är sunt.

När Natalka städar ur Peggys lägenhet blir hon hotad till livet av en maskerad, beväpnad inkräktare. Och Harbinder Kaur börjar tänka att det kanske inte existerar något sådant som ett dödsfall fritt från misstankar, trots allt…

Jag läste min första Elly Griffiths-bok i juni och nu har jag läst tolv och håller på med min trettonde. Ruth Galloway och alla andra i den serien börjar kännas som gamla vänner och ärligt talat är det mer spännande att höra om vad som händer i deras privatliv än att få lösningen på mysteriet.

Men den här recensionen handlar inte om Ruth Galloway-serien utan om den andra boken i serien om polismannen Harbinder Kaur. Som är nästan lika bra. Upplägget är fantastiskt. En 91-årig kvinna Peggy med titeln ”mordkonsult” verkar ha dött en naturlig död. Eller har hon blivit mördad? Vad är en mordkonsult undrar du? Jo, det är en person som tänker ut olika sätt att mörda karaktärer i böcker åt författare som inte har tillräckligt med fantasi för att tänka ut det själva. Underbart!

Jag gillar Griffiths karaktärer. De är udda men ändå mysiga på något sätt. Även i denna bok växlar perspektivet mellan de olika karaktärerna och det är ett bra grepp. Man tröttnar inte och det är roligt att se historien från olika synvinklar. Tyvärr får vi inte följa Peggy som karaktär för det hade varit riktigt intressant.

Den förra boken i serien, Främlingen, fick fyra stjärnor av mig. Den här nådde inte riktigt upp till det utan det fick bli tre stjärnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: