Smakebit på söndag; Vita nätter

På söndagar kan man dela med sig av en smakbit ur den bok man för tillfället läser och gärna ta del av andras smakbitar. Denna vecka är det bloggen Betraktninger som håller i trådarna.

Vad passar bättre än en tripp till Shetlandsöarna när man behöver lite avkoppling från vardagen? Vita nätter är andra delen i Ann Cleeves kvartett som utspelar sig på dessa karga och blåsiga öar. I just den här delen är det sommar och ljust dygnet runt, vilket (enligt Ann Cleeves) gör människorna på ön lite konstiga. Smakbiten kommer från kapitel 2 där en känd artist spelar på en vernissage.

Han spelade så intensivt att publikens ögon inte kunde följa hans fingrar. Så slutade musiken plötsligt. Pojken bugade sig. Folk hurrade. Perez hade sett honom spela många gånger tidigare, men framträdandet gjorde ändå ett djupt intryck på honom och han kände en chauvinistisk stolthet över det, vilket fick honom att bli illa till mods. Han såg på Fran. Kanske var det här för sentimentalt för henne. Men hon jublade precis som de andra.

Bella lämnade skuggan och gick ut i ljuset till Roddy. Hon tackade för framträdandet genom att sträcka ut ena armen i en tafatt dramatisk gest.

”Roddy Sinclair”, sa hon. ”Min brorson.” Hon såg sig omkring. ”Det är bara tråkigt att det inte var mer folk här som fick se honom.” Och det var verkligen bara ett fåtal personer i lokalen. Hennes ord gjorde det plötsligt påfallande. Hon måste ha insett det, för hon rynkade pannan igen. Det var tydligt att hon önskade att hon inte hade nämnt det.

15 reaktioner till “Smakebit på söndag; Vita nätter”

 1. Den boken har jeg lest 🙂 Jeg liker virkelig godt Ann Cleeves bøker fra Shetlandsøyene. Hun skriver både bra og på en måte som gjør at man blir interessert i karakterene. Etter at jeg var ferdig lånte jeg TV-serien på biblioteket (Den heter Shetland) og det var fint å se historiene i tillegg. Jeg liker også Vera-serien av samme forfatter, men den har jeg bare sett på Tv og ikke lest.
  Godt nytt år og ha en riktig fin søndag!

  Gillad av 1 person

  1. Jag trodde det var en kvartett? Åtminstone står det så på baksidan till boken. Eller rättare sagt, det står ”planerad” kvartett så hon kanske bara fortsatte sen.

   Gilla

  1. Det är inte en kvartett alltså? Det står så på baksidan av boken, men hon kanske bara fortsatte att skriva. Får nog kolla upp detta… 🙂

   Gilla

 2. jag har läst flera av hennes böcker och gillar henne. har även sett filmerna i TV. gillar dem också. även om jag hade valt en annan skådespelare som Jimmy Perrez. tack för smakebiten!

  Gilla

 3. Hon är flitig författare, jag läser sällan deckare så jag har faktiskt inte läst henne, men miljön är säkert fantastisk. Tack för smakbit, god fortsättning

  Gillad av 1 person

 4. Jag älskar tv-serien och läste faktiskt första delen nu rätt nyligen. Bara för att få återvända till Shetland liksom. Helst vill jag dock ha den där skotskan muntligt. 🙂 Men jag gillade den och kan tänka mig att läsa vidare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: