The Glass Hotel av Emily St. John Mandel

Vincent is a bartender at the Hotel Caiette, a five-star lodging on the northernmost tip of Vancouver Island. On the night she meets Jonathan Alkaitis, a hooded figure scrawls a message on the lobby’s glass wall: Why don’t you swallow broken glass. High above Manhattan, a greater crime is committed: Alkaitis is running an international Ponzi scheme, moving imaginary sums of money through clients’ accounts. When the financial empire collapses, it obliterates countless fortunes and devastates lives. Vincent, who had been posing as Jonathan’s wife, walks away into the night. Years later, a victim of the fraud is hired to investigate a strange occurrence: a woman has seemingly vanished from the deck of a container ship between ports of call.

För några år sedan läste jag Station Eleven av Emily St. John Mandel. Det är en dystopisk roman om världen efter det att en global influensa raderat ut större delen av befolkningen. Romanen alternerar mellan att berätta om själva utbrottet och situationen just då och situationen 15 år senare. Det är flera scener från boken som fortfarande lever kvar, särskilt en tråd som handlar om ett flygplan som landar på en flygplats strax efter utbrottet. Jag kan verkligen starkt rekommendera den boken och den kom tydligen också ut på svenska förra året.

Fram tills helt nyligen var det den enda boken jag läst av Emily St. John Mandel, trots att jag hört att även hennes tidigare böcker var bra. Men när så The Glass Hotel kom ut förra året (än så länge bara på engelska) lånade jag den och läste. Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig, men den är i alla fall helt annorlunda från Station Eleven. Det kan inte vara lätt som författare att efter en stor succébok sex år senare komma ut med en ny efterlängtad bok och då slå in på en ny bana.

På ett sätt liknar böckerna varandra, det handlar även här om hur livet påverkas av en enskild händelse. I detta fall är det ett pyramidupplägg, ett ponzibedrägeri, som avslöjas och som förstås påverkar väldigt många människor. Det är huvudsakligen några huvudpersoner som vi får följa, men även, helt kort, många andra öden. Jag trodde inte jag skulle gilla det lite avhuggna sättet som hon berättar de andras öden, att vi helt kort får en inblick utan någon riktig berättarröst, men det fungera förvånansvärt bra.

De huvudsakliga karaktärerna, framför allt Vincent, växer också fram på ett väldigt fint sätt. St. John Mandel vet hur hon ska beskriva en karaktär utan så många ord, nästan som ett pussel där bitarna kommer lite allteftersom. Det tog lite tid att komma in i boken just på grund av att det var svårt att få något riktigt grepp om vad boken skulle handla om. Men när jag väl kommit in i den hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Just den där känslan av att få in en till pusselbit i berättelsen gjorde att jag bara ville läsa ett kapitel till.

Nu ska jag verkligen se till att läsa något mer av St. John Mandel. Jag har hört att The Lola Quartet ska vara riktigt bra. The Glass Hotel fick fyra stjärnor av mig.

2 reaktioner till “The Glass Hotel av Emily St. John Mandel”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: