Ranish Tweed av Peter May

Niamh & Ruairidh Macfarlane har varit ett par i över tio år och äger tillsammans det exklusiva väveriföretaget Ranish Tweed. På en affärsresa till Paris, där de ska göra marknadsföra sina tyger, upptäcker Niamh först att Ruairidh har en affär, och blir sedan vittne till hur han och hans älskarinna dödas av en bilbomb. Förtvivlad återvänder Niamh till Yttre Hebriderna och till den avlägsna klipptopp som varit deras gemensamma hem. Hon ser tillbaka på sitt liv med Ruairidh och försöker desperat komma på vem som skulle kunna ha velat se honom död. Den franska polisen, som till en början misstänkt terrorism, har nu skickat kriminalaren Sylvie Braque efter sin huvudmisstänkta: Niamh själv. De båda kvinnorna dras under utredningen allt närmare varandra och mot en dödlig, hänsynslös fiende. 

Peter May blev en riktig favoritförfattare när jag läste Lewis-trilogin förra året. Min recension av den första boken i den serien finns här. Sen läste jag ett par andra av honom och kände mig väl rätt så besviken. Jag ville inte helt ge upp honom så när jag såg att den här boken också utspelar sig på Yttre Hebriderna tänkte jag att det nog måste bli bra. Och det blev det.

Miljö- och naturbeskrivningarna är fantastiska. Jag har googlat på resor till Yttre Hebriderna och hoppas på att någon gång få komma dit. Det är som gjort för att skriva deckare om tänker jag. Kallt, ruggigt, mörkt och blåsigt. Men ändå verkar det otroligt vackert och fullt av egen karaktär. Förutom att själva miljön var fascinerande handlade boken om tyger och även det är faktiskt spännande att läsa om för en hobbysömmerska som jag åtminstone har varit tidigare.

Tyvärr är det en ofattbart märklig upplösning. Det var nästintill så att jag höll på att sluta läsa när jag närmade mig slutet och förstod vart det var på väg. En total besvikelse. Men för en gångs skull hade det inte så stor betydelse och var snabbt bortglömt för Peter Mays deckare innehåller så mycket mer än själva brottet. Jag var inte ens särskilt nyfiken på vem mördaren var.

Det blir fyra starka stjärnor för den här boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: