Smakebit på söndag; Midaqq-gränden

På söndagar kan man dela med sig av en smakbit ur den bok man för tillfället läser och gärna ta del av andras smakbitar. Denna vecka är det bloggen Betraktninger som håller i trådarna.

Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz kom ut på originalspråket 1947 och på svenska 1980. Det är en av hans mest kända romaner. Han fick nobelpriset 1988. Jag läser den som en del i utmaningen Månadens språk, som Scyllas hylla håller i.

Midaqq-gränden bebos av en grupp märkliga karaktärer. I det här avsnittet oroar sig farbror Kamil för att hans död är nära förestående och att han inte har något som han kan begravas i:

Abbas barberaren fortsätter:

– Gott folk: farbror Kamils bekymmer gjorde mig bedrövad, för hans sötsaker har otvivelaktigt varit en tillgång för oss alla. Så jag har för säkerhets skull köpt en svepning åt honom och lagt undan den i trygg förvaring tills den stund kommer då den ska användas.

Och Abbas vände sig mot farbror Kamil:

– Detta är något som jag hållit hemligt för dig och nu talar jag om det inför alla här så att de kan vara vittnen.

Alla såg glada ut och låtsades ta det på fullt allvar för att lura farbror Kamil. Han var känd för sin godtrogenhet. De prisade barberarens storsinthet och ädla sinnelag; det var sannerligen en värdig handling gentemot den man han tyckte om och delade lägenhet med, till och med delade sitt liv med som om de varit av samma kött och blod. Till och med seyyid Ridwan smålog förnöjt och till slut började farbror Kamil betrakta sin vän med naiv förvåning och fråga:

– Är det sant vad du säger, Abbas?

15 reaktioner till “Smakebit på söndag; Midaqq-gränden”

 1. Jag minns boken som mycket bra, just det där att utgå från ett hus eller en gata för att skildra alla samhällsklasser brukar funka väldigt bra.

  Gilla

 2. Det har tidligere gått opp for meg at det er veldig mange av forfatterne som har fått nobel-prisen jeg ikke vet hvem er. Sånn er det også med Naguib Mahfouz. Jeg ser at denne boken kom på norsk i 1989, kanskje det var fordi jeg ikke leste så mye som jeg gjør nå på den tiden. Men jeg hadde ikke hørt om boken heller.
  Ha en riktig fin søndag!

  Gillad av 1 person

 3. Tycker mig känna till författarnamnet, men ingen boktitel i samband med detta… men Nobelpriset kanske är en anledning till igenkännandet då. Tack för smakbiten!

  Gillad av 1 person

 4. Jag har inte hört talas om denna egyptiska nobelförfattare. Har någon gång haft amibitionen att läsa något av samtliga, men lagt på hyllan. Jag antar roligare utmaningar. Tack för intressant smakbit

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: