God Jul av Jonas Karlsson

Det lackar mot jul i kommunhuset och ledningen diskuterar hur de ska kunna göra något festligt med husets fasad. Trots nedskärningar och stundande eventuella varsel är alla överens om att det vore trevligt att i år överraska med en spännande julhälsning för att sprida lite glädje till kommuninvånarna. Något speciellt och lite extra läckert, dock med noggranna krav på nollbudget.

Snart bjuds lokalpressen in för att dokumentera projektet som vittnar om den fina lagandan som råder i kommunhuset. Men julpyntningen visar sig vara svårare att genomföra än man först har trott. När Gunvald på fritidsförvaltningen har svårt att förstå vikten av att samarbeta förbyts julglädjen till regelrätt krigsföring. 

Det här är en ganska kort roman, mer som en riktigt lång novell. Jag läste den i två sittningar under två semesterdagar precis före jul efter en lång och arbetsam höst. Den var riktigt rolig. Det är inte ofta jag skrattar högt när jag läser men här blev det faktiskt ett par skratt plus en hel del leenden.

Jag är statsanställd och arbetar alltså inte i kommunen, men igenkänningsfaktorn är ändå så stor. Jag tror säkert att drag av detta finns på de flesta arbetsplatser, men det är nog i offentlig sektor som sådana här personer och kulturer får störst möjlighet att breda ut sig. Naturligtvis är det överdrivet och bitvis absurt, men beskrivningen av möten som håller på i det oändliga och diskussioner som bara går runt samtidigt som hälften av deltagarna suckar känns tyvärr alltför välbekant.

Tragiskt men ganska väntat slut. Det är spännande med böcker där man vet hur det kommer att sluta, men man stretar liksom emot i tanken. På det stora hela träffsäkert och roligt och jag är sugen på att ta mig an mer av Jonas Karlsson. Det blev fyra starka stjärnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: