Tisdagstrion vecka 7

Ugglan & Boken anordnar Tisdagstrion, en utmaning att tipsa varandra om tre böcker runt ett visst tema. Den här veckan är temat Biblioterapi (böcker som får mig att må bra).

Jag var tvungen att googla på begreppet biblioterapi som jag inte hade hört förut. Så här står det på 1177:

Läs en bok och bli frisk! Nej, så enkelt är det inte men läsande tycks främja det psykiska välbefinnandet och snabba på ett tillfrisknande. Från första världskrigets traumatiserade soldater till dagens patienter med psykisk ohälsa, har litteratur visat sig ha en läkande kraft.

När jag känner mig nere orkar jag inte läsa, eller i vart fall orkar jag inte ta mig an nya böcker. Då vänder jag mig helst till en gammal trotjänare. Det är som att den välkända texten ger lite stadga i en värld som är i gungning. Därför består min trio av böcker jag läst mer än en gång:

Stolthet och fördom av Jane Austen: Austens bästa bok enligt mig. Så underfundig och rolig men ändå med allvarliga undertoner. Ett fantastiskt språk och helt underbara karaktärer.

Utvandrarna av Vilhelm Moberg: En välkänd bok om svältens Sverige och drömmarnas Amerika. Vilket ofattbart stort steg de tog utvandrarna som begav sig av från det trygga hemmet till en helt okänd värld.

Harry Potter-serien av JK Rowling: Jag har läst om alla böckerna flera gånger, både för mig själv och för barnen. Det är hemtamt och spännande på samma gång. Harry Potter och den flammande bägaren tycker jag är den bästa.

15 reaktioner till “Tisdagstrion vecka 7”

 1. Jag har nog aldrig medvetet tänkt att jag ska läsa en bok för att må bra av den. Det vet jag ju inte förrän jag har läst den, vilket ju så klart blir en helt annan femma om man har läst den tidigare. Men jag har inte läst om en bok sedan jag var liten. Det finns ju så mycket nytt jag vill läsa 🙂

  Gillad av 1 person

 2. De två första har jag läst, men skulle nog inte komma på tanken att läsa om dem igen. Potter har jag tyvärr inte stiftat bekantskap med… men man måste antagligen inte det. 😉

  Gillad av 1 person

 3. Austen skulle kunna fungera, Harry Potter förstår jag mig inte på. men när du nämner Moberg kommer jag att tänka på Sista brevet till Sverige som är en alldeles underbar bok. hela läsecirkeln älskade den

  Gilla

 4. Förr läste jag om böcker ganska ofta men nu hände rdet väldigt sällan. Borde nog planera in någon omläsning. Pride and Prejudice har jag läst om många gånger och Harry Potter med. Utvandrar-serien har jag nog bara läst en gång men sett tv-serien flera ggr.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: