Vid död av Ragnar Jónasson

1983. Ett gammalt sjukhus i Akureyri på norra Island, tidigare använt som tuberkulossanatorium. En morgon hittas den äldre sjuksköterskan Yrsa brutalt mördad på sitt kontor, med två fingrar avskurna. Kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir och en överordnad kollega, Sverrir, skickas dit för att utreda fallet. Det finns fyra misstänkta, varav en är huvudläkaren Fridjon. Men mindre än en vecka efter det första mordet hittas även Fridjon död, till synes efter ett fall från en balkong. Sverrir bedömer det som självmord.

2012. Helgi Reykdal är en ung polis som pluggat krimi – nologi i England och nu ska fullborda sin avhandling om de olösta morden i Akureyri. Han har också erbjudits ett jobb på Reykjavik-polisen – den tjänst Hulda Hermansdóttir just är på väg att pensioneras från. Under avhandlingsarbetet träffar Helgi de misstänkta från 1983, även om alla inte är beredda att prata om fallet. När en av dem, Tinna, hittas mördad i sin säng bestämmer sig Helgi för att tacka ja till jobbet på polisen. Han är nu fast besluten att till sist lösa det 30 år gamla mysteriet med sjukhusmorden i Akureyri.

Jag har läst alla Jónassons böcker om Hulda Hermansdottir och verkligen gillat dem. Det är något med miljön på Island som lockar mig. Det blir liksom lite klaustrofobiskt med snön och kylan. Dessutom var det något riktigt sympatiskt med en medelålders kvinnlig polis som kämpar lite i motvind. I den serien blev hon ju dock inte äldre för varje bok, utan snarare yngre.

Den här boken är både fjärde delen i den tidigare serien och en fristående del, som jag uppfattar det. Här spelar Hulda bara en biroll och en annan person är huvudperson. Den är inte lika bra som de tidigare böckerna, kanske för att jag saknar Hulda. Helgi är dessutom en rätt osympatisk karaktär och det är först mot slutet som jag känner något annat än lite lätt irritation över honom.

Jónasson använder ett klassiskt grepp med nutid och dåtid. Det funkar bra och vävs ihop skickligt. Mängden mord (eller om det inte är mord?) känns lite osannolikt men det gör inte så mycket.

Fyra stjärnor blev det.

2 reaktioner till “Vid död av Ragnar Jónasson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: