Svart som natten av Ann Cleeves

Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar framöver den ensamståendemamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne som grannflickan Catherine Ross.

Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland. Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla – men en av dem är en mördare. Vem? 

Det här är första delen i en serie av den brittiska författaren Ann Cleeves. Serien utspelar sig på Shetlandsöarna och trots att jag varken gillar regn eller blåst särskilt mycket blir jag så otroligt sugen på att åka dit. Det är något med den karga naturen som känns väldigt lockande.

Det är en ganska långsamt berättad deckare. Det är inga plötsliga vändningar och twists som man kanske är van vid från andra kriminalromaner. Istället känns det som att hederligt polisarbete kryddat med lite privatspaning driver berättelsen framåt. Tyvärr blev jag inte jätteförtjust i Fran, som kändes ganska självupptagen. Polisen Jimmy Perez kändes sympatisk, men jag gillade inte riktigt den romantiska aspekten av historien.

I vanlig ordning lyckades jag inte räkna ut vem mördaren var förrän det närmade sig upplösningen. Men det brukar jag inte heller göra. Det var kanske inte ett helt lyckat slut, men jag blev tillräckligt intresserad av karaktärerna för att fortsätta läsningen av serien. Tre stjärnor fick boken av mig, framför allt för naturbeskrivningarna och det lite lågmälda berättandet. Det här är som sagt ingen bok man läser för spänningens skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: