Vita nätter av Ann Cleeves

Midsommar på Shetlandsöarna, den tid på året när fåglarna sjunger vid midnatt och solen aldrig går ner. I en avlägsen dal, precis vid vattnet, ligger Herring Gallery. Här förbereder man en vernissage, och Jimmy Perez, poliskommissarie på ön, är en av gästerna. Det är förvånansvärt nog ganska glest med besökare, trots att många inbjudits. Så anländer en okänd, välklädd man, går fram till en målning och brister i häftig gråt. Perez tar honom åt sidan och det framgår att mannen inte vet vem han är och varifrån han kommer. Och så är han plötsligt försvunnen. Nästa dag hittas han mördad i en lada intill, med en clownmask för ansiktet.

Igår skrev jag om den första delen i den här serien, Svart som natten. Om jag har förstått det rätt var det från början planerat en kvartett böcker som alla utspelade sig under olika årstider på Shetlandsöarna. Kvartetten har också olika färger i titeln. Men sen verkar Ann Cleeves ändå ha fortsatt att skriva i serien, åtminstone fyra böcker till. Det har också blivit en TV-serie som jag inte har sett. Jag har förstått det som att TV-serien inte följer böckerna kronologiskt och då vill jag inte börja titta innan jag har läst klart.

Sommar på Shetlandsöarna verkar fantastiskt. Det är kargt men ändå vackert och inte fullt så regnigt som övriga årstider. Jag älskar böcker där naturbeskrivningarna känns som en helt naturlig del av berättelsen. Inte ”ok nu kommer en beskrivning av naturen för det måste man ju ha”…

Mysteriet och upplägget i den här boken kändes lite väl långsökt. Det var dock spännande hela vägen igenom och jag kunde (som vanligt) inte räkna ut det även om det fanns ett begränsat antal misstänkta. Polisen Jimmy Perez är en riktigt intressant karaktär och jag gillar hans sätt att arbeta. Det är långsamt berättat och kändes genuint. Även den här delen fick tre stjärnor av mig.

En tanke på “Vita nätter av Ann Cleeves”

  1. Åh, har du inte sett Shetland? Jag tittar sällan på tv men det är en serie jag verkligen håller högt. Sen är jag en sucker för de skotska miljöerna och dialekterna också.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: