Tisdagstrion vecka 10

Ugglan & Boken anordnar Tisdagstrion, en utmaning att tipsa varandra om tre böcker runt ett visst tema. Den här veckan är temat Musik i böckernas värld (i handling eller titel).

Fågelsång av Sebastian Faulks: Det här är en bok som jag inte minns alls varför jag läste och som verkligen överraskade mig positivt. Den utspelar sig huvudsakligen under första världskriget, ett krig som åtminstone jag inte har läst så mycket om. Det var fruktansvärt vilka fasor som soldaterna fick uppleva. Bitvis var boken nästan svår att läsa för de fasor som soldaterna fick uppleva är så tydligt beskrivna. Dessutom handlar den en del om det trauma som soldaterna fortsatte att leva i efter kriget.

Gräset sjunger av Doris Lessing: En nobelpristagare som i alla fall jag tycker är rätt så tillgänglig i sitt skrivande. Det är allvarliga teman men det är inte svårläst. Det här är hennes debutroman som handlar om rasmotsättningar i Sydrhodesia. Ett annat tips av Lessing är Det femte barnet, som är en riktigt obehaglig skildring av hur ett barn påverkar familjen som det föds in och växer upp i.

Blecktrumman av Günther Grass: Ytterligare en nobelpristagare, men den här tyckte jag var betydligt svårare att ta mig igenom. Blecktrumman kom ut 1959 och har – enligt Wikipedia – ett bildrikt språk. Jag minns det som att det var väldigt mycket ord och att varje sida tog väldigt lång tid att läsa. På något sätt grep den inte tag i mig.

14 reaktioner till “Tisdagstrion vecka 10”

  1. Gräset sjunger har jag jag läst och gillat, Fågelsång känner jag till men har alltid avstått för att läsa pga. det tunga ämnet. Men det är säkert en bra bok!

    Gilla

  2. Gräset sjunger har jag läst och även sett en film med Karen Black i huvudrollen om jag minns rätt. Doris Lessing är jätteintressant och jag har läst ganska många av hennes romaner, till exempel Martha Quest – serien. Blecktrumman stod jag inte ut med. Faulks låter intressant.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: