Hamnet av Maggie O’Farrell

I 1500-talets England förälskar sig en fattig latinlärare i den excentriska Agnes. Hon vandrar runt på familjeägorna med en falk på axeln och är lika fruktad som eftertraktad för sina kunskaper om läkeväxter. Mötet leder till äktenskap, de flyttar till Stratford och får tre barn: dottern Susanna och tvillingarna Hamnet och Judith.   

Agnes går in i rollen som omsorgsfull mor och fru, samtidigt som hennes mans författar­karriär börjar ta fart och pesten härjar runt om i landet. 

När hans tvillingsyster blir svårt sjuk är det den elvaåriga Hamnet som ger sig ut för att hämta hjälp. Men tragiskt nog är det istället han själv som dör. Fyra år senare skriver hans far tragedin Hamlet. 

Jag har inte läst mycket Shakespeare och har inte varit särskilt intresserad av hans liv eller skrivande. Därför lockade den här boken inte mig först när jag hörde talas om den. Men sen blev den ju väldigt omskriven och då blev jag nyfiken. För mig är det här en bok som man ska läsa sakta. Den är otroligt vackert skriven. Jag läste på engelska så jag vet inget om översättningen, men det kändes som att varje ord, varje mening var så perfekt, så vacker.

Det är klart redan från början att Hamnet dör. Det är tragiskt och otroligt känslosamt. Men det är Agnes som är den karaktär som framträder mest, som hugger tag i en. Hon är en fascinerande stark person som vill leva sitt eget liv på det sätt hon själv väljer. Shakespeare är en biroll och får knappt vara med på scenen.

Jag har ingen aning om hur autentiskt det är mer än vad som står i efterordet, men det känns autentiskt och äkta. Det känns som verkliga personer och verkliga miljöer.

Berättelsen är lite långsamt precis i början så man måste ge sig själv tid att komma in i den. Men sen blir det svårt att lägga ifrån sig boken. Jag bestämde ändå tidigt att jag skulle läsa sakta för att verkligen ta till mig det vackra språket. Det blev därför bara något tiotal sidor per dag och det kändes verkligen perfekt. Jag fick lugn och ro att tänka igenom berättelsen. Mot slutet går det lite för snabbt tyvärr och jag hade gärna sett antingen att berättelsen avslutades lite tidigare eller att den fick utveckla sig mer. Men det blir ändå fem solklara stjärnor från mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: