Blod säljer av Stephen King

Från Adlibris: ”Blod säljer” – och ett bombdåd på högstadieskolan Albert Macready kommer definitivt att toppa alla löpsedlar. Men det är något märkligt med tevereportern som är först på plats för att rapportera från tragedin. Skräckmästaren Stephen King har alltid briljerat som novellförfattare, och återvänder här till genren och till några av sina klassiska teman: ondska, galenskap och skrivkrampens plågor.

Det här är en samling med fyra noveller. Titelnovellen heter på engelska If it bleeds och syftar på ordspråket If it bleeds it leads, dvs. att blodiga händelser alltid toppar nyheterna. Novellen är en riktigt obehaglig berättelse med den för många välkända karaktären Holly Gibney från Mr Mercedes-serien och Outsidern. Den här novellen spinner också vidare på Outsidern så läs gärna den först.

Även om titelnovellen var riktigt bra tyckte jag ännu mer om Mr Harrigan’s phone. Jag läste på engelska men jag antar att den heter Mr Harrigans telefon. King förklarar i ett efterord hur han kom på de här berättelserna men ärligt förstår jag inte vilken otrolig fantasi karln måste ha. Jag vill inte avslöja vad den handlar om för den är ganska långsamt berättad och jag gillade verkligen hur han byggde upp berättelsen. Det är faktiskt bättre att inte veta något om just den här novellen innan man börjar läsa!

Även den sista novellen – Rat – var bra, men jag fick ingen riktig känsla för berättelsen förrän mot slutet. Den var läskig och märklig på samma gång. Den novell jag tyckte minst om var Life of Chuck och jag kommer faktiskt inte ihåg vad den handlade om så den gjorde inget större intryck på mig.

Jag blir bara mer och mer imponerad av Stephen King för varje bok jag läser. Alla böcker jag läst hittills har varit riktigt välskrivna och spännande. Han har ett sätt med sitt skrivande som gör att det bara flyter och låter så genomtänkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: