The Running Man av Richard Bachman (Stephen King)

Från Goodreads: The Running Man is set within a dystopian future in which the poor are seen more by the government as worrisome rodents than actual human beings. The protagonist of The Running Man, Ben Richards, is quick to realize this as he watches his daughter, Cathy, grow more sick by the day and tread closer and closer to death. Desperate for money to pay Cathy’s medical bills, Ben enlists himself in a true reality style game show where the objective is to merely stay alive.

Stephen King skrev flera böcker under pseudonymen Richard Bachman. Detta berodde tydligen på att hans förlag ansåg att han skulle mätta marknaden om han kom ut med mer än en bok per år så därför skrev han böcker under annat namn. Enligt ett efterord i boken anser King själv att han skriver olika beroende på vem han skriver som och att vissa historier blir helt enkelt Bachman-böcker. Tydligen var det en bokhandlare som upptäckte likheter mellan King och Bachman i deras skrivande och när han frågade King om detta bad King honom skriva en artikel om sin upptäckt. Nu är det välkänt sedan länge att King är Bachman, men fem böcker hann komma ut innan det avslöjades.

The Running Man kom ut 1982 och utspelar sig i en dystopisk framtid år 2025. Det måste ha förefallit väldigt avlägset då för drygt 40 år sedan! En annan sak som säkert verkade främmande då var reality-TV, vilket ju numera är vardagsmat. I boken väljer huvudpersonen Ben att delta i en absurd realityshow där han ska överleva i ett visst antal dagar för att få en större summa pengar. Allt sänds förstås dygnet runt på TV. Han har både jägare som har i uppdrag att mörda honom och allmänheten som får en belöning för tips emot sig.

Det är riktigt spännande! Men tyvärr kanske lite utdraget. Det är svårt att få någon riktigt bra koppling mellan de enskilda händelserna i boken mer än att de utspelar sig under jakten. Nu lyssnade jag på den som ljudbok och ibland missar jag tyvärr detaljer då som jag inte förstår är viktiga förrän senare. Den kanske är bättre i skrift, lättare att få styr på alla händelser då.

Ett tips är att undvika att läsa något om slutet innan för i en bok som byggs upp så här vill man inte veta det. Jag har förstått att i en del upplagor avslöjas slutet i Kings förord så läs det med försiktighet! Boken fick tre starka stjärnor av mig och jag vill läsa fler böcker av King som Bachman.

2 reaktioner till “The Running Man av Richard Bachman (Stephen King)”

 1. Jeg leste denne på 80 tallet da det med overvåking og kameraer overalt fortsatt var fremmed og nesten litt sci fi. Det var skremmende. Hva folk var villige til å gjøre …
  Da jeg leste boken på nytt var den kjedelig. For verden var blitt for lik bokens innhold.

  Må innrømme at jeg likte Bachmann bøkene. De var litt pulp, litt på kanten av hva King skrev til vanlig. Men de bør leses. I pocket 🙂
  Nyt helgen

  Gilla

  1. Ja jag är sugen på att läsa övriga Bachman-böcker och även fler King-böcker. Han är ju otroligt produktiv så det finns några att välja på!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: