Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz

På Kirshas kafé flödar historierna om allt och alla, dröm och verklighet möts och skiljs åt. Den föräldralösa Hamida har blivit prostituerad för att uppfylla sin dröm om att leva i överflöd. Kaféägaren Kirsha är narkoman och homosexuell i smyg. Direktören Salim Ulwan försöker föryngra sig med kärleksdrycker och en ung hustru. Bagerigesällen Zita ger sig ut i natten för att göra fattiga människor till krymplingar så att de kan försörja sig som tiggare. Och så barberaren Abbas, som även han bär på en hopplös dröm: att en dag vinna den vackra Hamidas hjärta. 

Den här boken läste jag som en del av Månadens språk som utgår från bloggen Scyllas hylla. Jag tror inte jag hade läst den annars och nu är jag glad att jag gjorde det. Naguib Mahfouz är en författare från Egypten som skriver på arabiska och fick Nobelpriset 1988. Midaqq-gränden kom ut 1947 i hemlandet och 1981 i Sverige.

Det är en verkligt välskriven och välöversatt bok. Språket flyter och det märks att språket är viktigt är författaren. Det är ändå rätt så lättläst och mer lättillgängligt än jag trodde det skulle vara. Det är också intressant att läsa en bok från en helt annan värld än min egen. Nästan hela boken utspelar sig på en gata i Kairo med de människor som bor där som huvudpersoner. Jag tyckte det var lite svårt att få grepp om när i tiden boken utspelar sig men möjligen före eller under andra världskriget. Karaktärerna är lite absurda men ändå komplexa och känslofyllda.

Det här är nämligen en bok om känslor. Känslor som får och inte får finnas och känslor som påverkar eller inte påverkar dina livsval. Det är också en bok om vikten av relationer och beroende av andra människor. Jag är glad att jag läste den, men jag känner ingen direkt längtan att läsa mer av författaren. Den fick tre stjärnor av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: