The Dead Zone (Död zon) av Stephen King

Johnny Smith är nyutexaminerad lärare med hela livet framför sig. En kväll, på väg hem från sin flickvän, frontalkrockar hans taxi med en bil och Johnny blir allvarligt skadad. Han ligger i koma i nästan fem år och vaknar upp med en hjärnskada. Ett litet område av hjärnan har slagits ut – Johnny tänker på det som den döda zonen. Samtidigt har Johnny fått förmågan att se glimtar ur människors liv; ögonblick både i det förflutna och i framtiden.  

När Johnny en dag möter en politiker på valturné ställs allting på sin spets. Johnny ser att politikern en dag kommer att bli USA:s president. Och han ser också de fruktansvärda följder detta kommer att få … 

Ännu en Stephen King-bok som jag har lyssnat på! Det verkar passa mig att lyssna på hans böcker och då helst på originalspråket. Det krävs dock en bra uppläsare för böckerna är ju ofta väldigt långa!

The Dead Zone av Stephen King kom ut 1979 men har blivit omtalad igen under de senaste åren på grund av att en av personerna i boken, politikern Greg Stillson, har vissa likheter med Donald Trump. Innan jag började läsa hade jag fått för mig att Stillson var huvudpersonen och visst har han en stor roll i boken men inte så stor som jag trodde. Istället handlar boken främst om Johnny, en riktigt sympatisk person som jag verkligen gillade som huvudperson.

Johnnys frustration när hela hans liv går i spillror och även hans föräldrars fruktansvärda sorg är så bra beskrivet. Till skillnad från många andra av Kings böcker upplevde jag inte denna som särskilt otäck, inte heller så där väldigt övernaturlig, i alla fall inte på ytan. Därför tänker jag att även den som inte gillar andra böcker av författaren kanske skulle gilla denna.

Berättelsen väcker många tankar om relationer, religion och politik. Trots att den skrevs för mer än 30 år sedan känns den inte på något sätt förlegad, tvärtom högaktuell i den värld vi lever i.

En smakbit från boken finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: